24 Октомври, 2024 15:06 1 533 41

Българска ветроенергийна асоциация: Референдумът в Община Добричка е незаконосъобразен

  • вятърни турбини-
  • ветрогенератори

Върховният административен съд върна делото на съда в Добрич за разглеждане

Българска ветроенергийна асоциация: Референдумът в Община Добричка е незаконосъобразен - 1
Снимка: БГНЕС

Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) определи референдума в Община Добричка "за" или "против" изграждане на ветроенергийни паркове в земеделски земи на територията на общината като незаконосъобразен. Това е позицията на Асоциация, която беше изпратена до медиите.

Относно вчерашния брифинг на кмета на община Добричка Соня Георгиева, която каза, че има влязло в сила решение на Общинския съвет на Община Добричка за референдума, според БГВЕА приетото решение от 4 септември все още не било влязло в сила заради последващо обжалване на решението, в следствие на което към момента са налице две висящи производства.

До окончателното произнасяне от страна на Върховния административен съд и Административен съд-Добрич по тези производства, провеждането на референдума не може да се осъществи, категорични са БГВЕА, като Асоциацията допълва, че поради това, не могат да се съгласят с твърденията, че има влязло в сила решение на добричкия общински съвет.

Това твърдение е невярно и смятаме, че е важно жителите на община Добричка и обществото като цяло, да са надлежно информирани по темата, пише Асоциацията, като обръща внимание, че "развитието на възобновяема енергия в страната е предмет на национална политика, която България изпълнява, в синхрон с климатичните и енергийни политики на ЕС. Ангажиментите на страната в тази връзка, са установени с международни договори, сключени преди повече от 10 години. С оглед разпоредбата на чл. 9 ал. 4 от ЗПУГДВМС, референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори могат да се подлагат на референдум само преди, но не и след тяхното подписване. Следователно, въпросите, предмет на референдума са в противоречие с цитираната по-горе законова разпоредба".

Но иначе от БГВЕА казват, че "вярваме в правовата държава и върховенството на закона" и са убедени, че компетентни органи, в лицето Централната избирателна комисия (ЦИК) и Районната избирателна комисия (РИК), ще спазят всички законови разпоредби в контекста на създалата се ситуация.

По-късно от БНР съобщиха, че Централната избирателна комисия (ЦИК) е отменила назначаването на секционните комисии за провеждането на референдума в община Добричка, като причината за това е съдебният спор, който е започнал след жалба на областния управител Йорданка Костадинова срещу решението на Общинския съвет на Община Добричка за референдума.

Върховният административен съд върна делото на съда в Добрич за разглеждане.

ЦИК е приела, че Общинската избирателна комисия - Добричка (ОИК) при произнасянето си е следвало да назначи съставите на СИК, като се съобрази с направените писмени предложения при спазване на изискванията на Изборния кодекс.

Но при произнасянето ОИК не е съобразила съдебния спор пред Върховния административен съд във връзка с обжалване на решение на Общинския съвет - Добричка.

Решението на ЦИК подлежи на обжалване в тридневен срок пред Върховния административен съд.

Припомняме, че жителите на селата Славеево, Пчелино и Одърци се обявиха против изграждането на парк от 23 генератора. В началото на септември Община Добричка реши да проведе местен референдум, като беше решено, че той ще се проведе на 27 октомври, когато са и парламентарните избори.

Но преди няколко дни председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Цонка Велкова заяви, че трябва да бъдат преустановени всички действия по произвеждане на референдума, а мотивът за това беше, че едни и същи хора са назначени както за членове на СИК за парламентарния вот, така и за членове на СИК за референдума. Освен това, продължи председателят на РИК, решението на Общината за референдум не е влязло в сила, понеже има висящо производство поради обжалване от областен управител, което е известно и на ЦИК.

От своя страна на пресконференция, която се проведе вчера, кметът на Общината Соня Георгиева изрази учудването си от това изказване, понеже в процеса на организация са проведени няколко срещи с екипа от общинската администрация, юристи, заместник-кметове с членове на РИК. По време на тези срещи и проведените разговори Цонка Велкова е твърдяла, че членовете на секционните комисии и за народните представители, и за референдума, трябва да са едни и същи, но във вчерашното си изказване е твърдяла нещо съвсем различно.

Освен това в края на август Соня Георгиева алармира за упражнен натиск върху местната администрация и получени заплахи, в случай че не се одобри инвестиционното намерение.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАЕ

    34 5 Отговор
    Следва референдум във Врачанска област за една друга електроцентрала и Славеево, Пчелино и Одърци минават на свещи.
  • 3 Перфйк

    33 10 Отговор
    Перки, волтаици...
    Не!
    Само газ, руска газ!

    Коментиран от #4, #14

  • 4 БАЕ

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "Перфйк":

    Газовите централи са идеални за съвместна работа с ВЕИ, за регулиране и балансиране на електроенергийната система, но колебанието на цената на газа си е рискова инвестиция.
  • 5 от село

    70 0 Отговор
    С няколко милиона подкуп , ВАС ще даде разрешение за строежа на перките !!! Парите правят чудесааа!!

    Коментиран от #13

  • 6 Драгой

    64 0 Отговор
    Като са толкова безвредни перките, тези които искат да ги слагат да си ги сложат у тях, ето ви решение.

    Коментиран от #11

  • 7 Тези с перките

    59 0 Отговор
    Са много нагли и дразнещи.
  • 8 от село

    57 0 Отговор
    А в промишлената зона на Бургас вместо да правят цехове и заводи ,направиха фотоволтаици на 5 декара терен !. В тази държава ще останат само ангали ,пенсионери и крадливи политици !!
  • 9 Много

    49 0 Отговор
    Вероятно съдилищата да се произнесат против референдума, с мотивите които са изложени от ветро-енергийната асоциация, а именно че става на въпрос за законодателство на ЕС, което се ползва с предимство пред местното. Кражбата ще продължи. Дотам сме се докарали, че едно допитване до хората не е позволено.
    После защо да ходим да гласуваме на уж парламентарни избори. Какво зависи от местния български парламент. Нищо. Той е един мокър печат на европейското законодателство.
  • 10 Милен

    41 0 Отговор
    Никой не ще да сади краставици и домати, други си е да засадиш фотопанели и вентилатори и да ти изкупуват енергията на преференциални цени.
  • 11 БАЕ

    9 8 Отговор

    До коментар #6 от "Драгой":

    Няма как да си сложим вкъщи и перките, и соларите, и мините,и свинарниците, и пилчарниците и мандрите, и ракиджийниците и .....
  • 12 Факт

    39 0 Отговор
    И слънчевите панели , и вятърните перки са само мафиотска далавера унищожаваща природата на България . От тока е свръхскъп и резултатът - ненадежден . Мафиотска работа !
  • 13 Така е

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "от село":

    А, гласът на народа,е.и го…
  • 14 Всъщност

    34 0 Отговор

    До коментар #3 от "Перфйк":

    Само ток от АЕЦ - признати за екологично най-чистите централи . Ако се стопанисват добре , а не се експериментира с американски горива
    .

    Коментиран от #24

  • 15 Не съм против перки и соларки

    29 1 Отговор
    Но да се изграждат там където това не засяга плодородна земя или такава която може да бъде използвана за селско стопанство. В случая изобщо не става въпрос за подобно нещо. И не може да е противозаконен референдум. Щото следващата стъпка на несъгласие може да доведе до непредсказуем резултат.
  • 16 Пенчо

    30 0 Отговор
    Факт е, че хората не ви искат там! Това ако не ви говори нещо значи имате проблем!
  • 17 вие си ги избрахте

    27 2 Отговор
    скоро очаквайте бунтове за ядреното гориво, което ще се рови тук, а не да се връща при лошите руснаци... но пък същите които гласуваха за герб ппдб и дпс, ще протестират срещу това хранилището да е в тяхното землище или район! идват избори, пак гласувайте за същите боклуци
  • 18 Бен Вафлек

    3 34 Отговор
    АСз съм за референдум да изпратим всички копейкаджии в русия. Глас народен, глас Божи.

    Коментиран от #20

  • 19 Maмааа

    26 2 Отговор
    им мърсна на евроветролиберастите!! Ще ни занулят!! НАРОДЕ ????

    Коментиран от #21

  • 20 Дали ?

    13 3 Отговор

    До коментар #18 от "Бен Вафлек":

    А възродителна екскурзия до натовските ти братя по оръжие в Турция не щеш ли ?
  • 21 БАЕ

    3 15 Отговор

    До коментар #19 от "Maмааа":

    Цитираш Левски с „Народе????, а случайно да знаеш отношението му към браЦката ти Русия?
  • 22 Оня с лопатата

    17 0 Отговор
    Кой стои зад тази организация? Телетата на корумпето Прокопиев? Кръгът Генитал?

    Коментиран от #27

  • 23 Дгххкли

    1 3 Отговор
    За сведение:

    Texнoлoгичнaтa дoминaция нa Kитaй в oблacттa нa тeжĸoтo oбopyдвaнe пpoдължaвa дa нaбиpa cĸopocт. Πo-paнo тoзи мeceц ЅАNY пpeдcтaви oбopyдвaнe зa тecтвaнe нa 35-мeгaвaтoви вятъpни тypбини,
  • 24 Стенли

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "Всъщност":

    Ей затова ще гласувам за ВЪЗРАЖДАНЕ аман от евроатлантици и лицемери

    Коментиран от #28, #34

  • 25 Некой си

    2 11 Отговор
    Твърдо съм ЗА представителната демокрация, т.е. референдумите.
    Жалкото у нас е, че това са кампании, които се яхват от псевдополитиците с единствена цел да си вдигнат рейтинга, като така опорочават смисъла на референдумите.
    В конкретния случай, темата е подхваната от нищожества като възраждане, меч, бсп, величие, глас, вечен покой и дсякакви други, които не могат да предложат нищо съществено, а се възползват от страховете на хората за да си повишават електората.
    Същото като с АЕЦ Белене, същото като с магистрала Струма и т.н.
    Хора, мислете с главите си и винаги подлагайте на съмнение всичко, което ви казват псевдополитиците!

    Коментиран от #29

  • 26 Ивелин Михайлов

    15 0 Отговор
    МУТРИТЕ ТЪПЧАТ ВОЛЯТА НА НАРОДА!

    Коментиран от #35

  • 27 Некой си

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Оня с лопатата":

    Бузестият е зад фотоволтаичната асоциация. Той няма силите и търпението да изгради вятърна централа.
  • 28 Един друг

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Стенли":

    Кръстил се Стенли, а всъщност е Серьога.
  • 29 Бо0,клук

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Некой си":

    некой си.
  • 30 Въпрос

    12 0 Отговор
    И КОЙ казва, че е незаконен референдума? За олигарсите-престъпници и политиците това, което искат хората е винаги незаконно. Безсрамници.
  • 31 анонимин

    6 0 Отговор
    Държавата работи срещу народа!!!!
  • 32 анонимин

    6 0 Отговор
    Ако народът не гласува за парламентарно представените партии и Пеевски,страната ни ще има шанс за мечтаната промена!!!Ако гласуват за горепосочените,ще продължаваме да затъваме в блатото им!!!
  • 33 Бай Петко

    4 0 Отговор
    Зад асоциацията надничат дебели вратове и мазни физиономии на известни олигарси и мафиоти.
  • 34 Костя дЪ простя е бастун на Бойко

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Стенли":

    Е, той шмекер копейкин какво е направил по въпроса - НИЩО.
    Ивелин от Величие направи.
  • 35 Копейкин

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ивелин Михайлов":

    Престъпници, ограбили народа и загробили го със заеми да не се обаждат.
  • 36 Тома

    3 0 Отговор
    Защо трябва тези да копат земеделска земя като може от вятъра да правят пари
  • 37 Факт

    3 0 Отговор
    В Германия ветрогенераторите са като гора. На метри от населените места. Не знам как е допуснато. Не трябва да се допускат тук подобни своеволия, както при фотоволтаиците.
  • 38 Българина

    4 0 Отговор
    Ако видите намеренията им ще разберете , че буквално закриват Добруджа .Всички знаем какво означава това , няма Добруджа -няма България !
  • 39 младежа

    3 0 Отговор
    Това доколкото дочувам е работа на ПП-ДБ и Прокопиев .На Израел дадоха водата,сега с перките ни унищожават земите и то най-плодородните .Ясно е че няма народ , ако имаше цяла България щеше да е в Добруджа в момента
  • 40 Кви са тия глупости

    2 0 Отговор
    Незаконен референдум няма.
    Просто е - не разрешават ли референдум , значи имаме диктатура.
  • 41 Точно

    1 0 Отговор
    Енергийната мафия си има своето влияние. Това е безспорно, както е безспорно, че плодородна девя не може да се изполдна за мафиотски интереси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове