24 Октомври, 2024 23:30 523 3

Важните новини във ФАКТИ на 24.10.2024 г.

  • специален прокурор-
  • балони-
  • атанас зафиров-
  • мая манолова-
  • бойко борисов-
  • българия-
  • любослав костов-
  • наталия киселова-
  • мвнр-
  • тол камери-
  • джевдет чакъров-
  • карлос контрера-
  • русе-
  • вятърни турбини-
  • британски посланик-
  • образователен център-
  • росица матева-
  • великобритания-
  • изчезнал мъж-
  • септември-
  • нов началник-
  • паркинг-
  • мзх-
  • донорска ситуация

Така от удостоверението, издадено на 11 октомври, става ясно, че Даниела Талева и екипът ѝ не са открили данни за извършено от Сарафов престъпление нито по т.нар. афера "Осемте джуджета", нито във връзка със сигнала, че е оказал натиск върху бившия главен секретар на МВР Живко Коцев по разследването в Митниците

Важните новини във ФАКТИ на 24.10.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Специалният прокурор: Няма данни за извършени от Борислав Сарафов престъпления

В специално издаден документ, качен на секцията "Избор за главен прокурор" на сайта на Висшия съдебен съвет, специалният прокурор, назначен да разследва обвинител номер едно и неговите заместници, Даниела Талева, удостоверява, че в периода 7 декември 2023 - 11 октомври 2024 година по постъпилите сигнали срещу изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов са направени проверки, които не са установили данни за извършени престъпления. Изрично е отбелязано и че срещу единствения кандидат за главен прокурор няма висящи и неприключени наказателни производства, съобщават от БНР.

„Гражданска въздухоплавателна администрация“: При нас само двама души са сертифицирани като пилоти на балони

Само двама души са сертифицирани като пилоти на балони в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, съобщи директорът ѝ Анелия Маринова. Тя уточни, че у нас се признават и лицензи, издадени в други държави–членки на Европейския съюз.

Зафиров в Ковачевци: Ще защитим хората във въглищните райони

„БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА ще защити работните места на хората в ТЕЦ-овете и мините, включително чрез предоговаряне на т.нар. Зелена сделка.“ Това заяви председателят на лявата коалиция Атанас Зафиров в препълнения салон на Община Ковачевци. В пернишката община той бе придружен от кандидати за народни представители от местната листа, включително водача Велизар Енчев, кмета Васил Станимиров, председателя на БСП-Ковачевци Венцислав Тодоров, председателя на БСП-Перник Делка Георгиева и областния председател Кирил Леонов.

Мая Манолова: Цената на купения глас е прескочила 300 лева. Готови ли сме да се изправим срещу страха в неделя?

Финалът на предизборната си кампания "БСП - Обединена левица" избра да постави в Шумен. Там социалистите събраха ръководители на формации в лявото обединение, водачи на листи от цялата страна, кметовете на Шумен, Силистра, Разград, кандидати за народни представители от няколко района, съобщават от Нова телевизия.
Според лявото обединение именно те са пътят към справедливата държава и единствена алтернатива на дясното управление от последните 10 години.

Лидерът на ГЕРБ: Те дезертират, абдикират и завършват с – „Важно е Борисов да не е премиер”

Коалицията „ГЕРБ – СДС” закри предизборната си кампания във Велико Търново. В Двореца на културата и спорта „Васил Левски” присъстваха водачите на листи от всички многомандатни райони в България.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обобщи кампанията, заявявайки че няма да направи компромис относно личността на бъдещия министър-председател, а именно – той да е надпартиен и равноотдалечен премиер, съобщават от Нова телевизия.

Страната ни все още не е изпратила в ЕК корекциите по проектите си в ПВУ

България не е изпратила все още корекциите по проектите си в Плана за възстановяване и устойчивост. Това отговориха от Европейската комисия на запитване на NOVA. В него се посочва, че само ние не сме изпратили своите проекти.
От Брюксел насърчават София това да стане в най-кратки срокове. Така страната ни е все по-близо да загуба на средства. Вторият транш, по който очакваме да получим пари вече над една година, е в размер на 1,4 милиарда евро. Срокът европейската комисия да получи променените проекти беше първо през септември, а последното отлагане беше за между 15 и 20 октомври. Но така и нищо не беше подадено към Брюксел. Така се очаква да бъде замразена сума от 266 млн. евро от второто плащане.

Любослав Костов: Работещите бедни са над 11%. Увеличили са се въпреки ръста на МРЗ

Формула на изчисление и периодично увеличение на минималната работна заплата, нивата на безработицата и заетостта, парите в бюджета за догодина и поскъпването на хранителните продукти коментира главният икономист на КНСБ Любослав Костов в студиото на „Денят на живо“ по NovaNews.
"Работещите бедни са над 11%. Миналата година бяха около 10%, сега са се увеличили, въпреки ръста на минималната заплата. Не може да работиш и да си беден – това е оксиморон", смята той. По думите му в България има масов еднодетен модел и демографска криза: "Намаляваме с 50 хил. души всяка година".
"Заетостта е 77%, а равнището на безработицата е близо до своята естествена норма", каза още Костов. Според него има морални, социални и икономически аргументи за случващото се в момента.

Доц. Киселова: Конституцията се нуждае от нашата защита в парламента

Конституцията се нуждае от нашата защита в Народното събрание. Това каза доц. Наталия Киселова, кандидат за народен представител от листата на Коалиция "БСП - Обединена левица" в 23 МИР-София, по време на официалното представяне на най-новата ѝ книга "Живата конституция". В томчето са събрани 100 нейни авторски статии, публикувани през последните две години на страниците на в. "Труд" и в сайта "Дневник", които засягат злободневни теми на конституционната и публичноправната проблематика. Общото между статиите е борбата за утвърждаване на правовата държава, срещу нейните врагове, задкулисието и криминалната държава.
"Писах тези статии с мисълта да защитим Конституцията. Нашата Конституция, каза доц. Киселова. Не приемах отношението на ГЕРБ през 2020 г. Не приемам и това конституционно положение, в което сме в момента - промени под егидата на ПП-ДБ, частично обявени за противоконституционни".
Книгата беше представена от Любен Козарев от издателство "Изток-Запад", който е и стилов редактор на книгата, от юриста и политолог Мирослав Попов и от конституционалиста проф. д-р Пламен Киров.
Любен Козарев говори за философските и културологичните аспекти на публикациите. Издателят акцентира на връзката между заглавието и корицата на книгата като се позова на поговорката "Вода газим, жадни ходим". Мирослав Попов представи концепцията за живото право от XIX в., която представя правните норми в живота на обществото и на държавата. "Конституцията, като живо право, се прилага в конкретна социална среда и заживява свой живот, каза той. - Българската конституция е жива и книгата е доказателство за това".
Проф. Киров припомни на присъстващите ролята на БСП за приемането и защитата на действащата Конституция. Той проследи усилията от 1991 г. насам за промени в нейните разпоредби и коментира кризата на политическото представителство и ролята на системните партии.
На представянето на книгата на доц. Наталия Киселова присъстваха водачите на две от листите на Коалиция "БСП - Обединена левица" - на 25 МИР Атанас Зафиров, който е и. ф. председател на БСП, и Атанас Атанасов - на 24 МИР. С тях беше и председателят на Градския съвет на БСП - София Иван Таков, както и кандидати за народни представители от трите листи на Коалиция "БСП - Обединена левица" в София.

МВнР: Изборните книжа и машините за вота зад граница са пратени до всички секции

Успешно бяха подготвени и транспортирани изборните книжа, материали и машини за гласуване до всички избирателни секции извън страната, където българските граждани в чужбина ще могат да упражнят правото си на глас. Това съобщиха от Министерството на външните работи, цитирани от Нова телевизия. Българските граждани зад граница ще могат да гласуват в общо 719 избирателни секции в 57 държави.
Най-много секции ще бъдат разкрити в Турция – 168, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 112, Германия – 66, Испания – 64, САЩ – 53, Италия – 27, Нидерландия - 25, Гърция – 23, Франция – 17, Австрия и Белгия по 16, Канада – 15 секции.

Тол камерите вече са технически готови да засичат средна скорост

Тол системата разработи техническата възможност да засича средна скорост. Това стана ясно на проведена работна среща днес в Националното тол управление. На нея пред министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, инж. Стоян Николов - член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, началника на кабинета Кирил Габеров бе представена готовността на тази функционалност на системата, съобщават от пресцентъра на МРРБ. Отчетени бяха и резултатите от проведени тестове в периода 18 - 23 октомври 2024 г. на участък от Северната скоростна тангента на София. Стана ясно, че в този период е засечен автомобил, който се е движел по трасето със средна скорост от 203 км в час. В последните 24 часа, статистиката показва, че с превишена скорост над 140 км в час са се движили 494 леки автомобила. 642 коли са се движили със скорост между 101 и 120 км в час, а други 2707 са преминали през трасето със средна скорост между 121 и 14 км в час. Системата е отчела, че в този период 3 автобуса под 12 тона са се движели по Северната скоростна тангента със средна скорост между 80 и 100 км/час. Със същата скорост са преминали 219 автобуса над 12 тона, а скоростта на друг е била между 101 и 120 км/час. Средната скорост на 19 тежкотоварни автомобила над 12 тона е била между 80 и 100 км/час, а на други 3 – между 101 и 120 км/час.

Зафиров поздрави вицепрезидентa Илияна Йотова по повод нейния юбилей

Председателят на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ Атанас Зафиров поздрави вицепрезидента на Република България Илияна Йотова по повод нейния юбилей. Той ѝ поднесе букет цветя и поздравителен адрес от името на Националния съвет на Българската социалистическа партия и парламентарната група на социалистите.

Подпалиха имот на кандидат-депутат от партията на Ахмед Доган

Подпалиха имот на кандидат-депутат от партията на Ахмед Доган.

Контрера: Терзиев продължава да затъва в неправомерни действия, накрая ще блокира работата на администрацията

Терзиев продължава да затъва в неправомерни действия, накрая ще блокира съвсем работата на цялата администрация

До 50 лева глоба за изхвърлен фас в Русе

На днешното заседание на Общинския съвет единодушно бе одобрено изменение на Наредба № 3 за организация и развитие на комунално-битовата дейност, което предвижда по-високи глоби за хвърляне на угарки от цигари, билети от градския транспорт и други малки отпадъци на обществени места.

Българска ветроенергийна асоциация: Референдумът в Община Добричка е незаконосъобразен

Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) определи референдума в Община Добричка "за" или "против" изграждане на ветроенергийни паркове в земеделски земи на територията на общината като незаконосъобразен. Това е позицията на Асоциация, която беше изпратена до медиите.

Новият британски посланик у нас - фен на Здравка Евтимова и Георги Господинов

Новият британски посланик у нас публикува емоционално видео, на което говори на чист български език. Натаниъл Копси сподели, че харесва езика, храната и културата на България.

Създават образователен център за енергийни науки във Враца

Център за енергийно развитие и нови науки (ЦЕРНН) ще бъде изграден във Враца. Днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков участва в подписването на Меморандум за сътрудничество за реализация на проекта, в който като страни са включени редица държавни и общински институции.

Росица Матева: Хартиената бюлетина е с нова защита

Хартията за изборите е по изисквания на производителя, тя отговаря на тях. Направена ѝ е специална нова защита. Начина, по който е маркирана тя е различен. Не може да стане объркване. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Сънародниците ни във Великобритания ще гласуват в 112 секции

112 избирателни секции ще има на територията на Обединеното кралство за гласуване на сънародниците ни на предстоящите избори, съобщи БНР.

Издирват млад мъж, оставил в гората китара и любовно писмо

Млад мъж в изчезнал в горите край Горна Оряховица. В момента тече акция по издирването му.

1454 лв. е издръжката на един работещ, ако живее сам

1 454 лв. е била необходимата издръжка за един работещ, живеещ сам, през септември. Това показват най-новите данни на КНСБ.

Назначиха нов началник на ГКПП "Капитан Андреево"

Филип Николов е новият началник на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево", казаха за БТА от пресцентъра на Агенция "Митници".

Мъж забрави 36 хил. евро на паркинг в Стара Загора

70-годишен мъж е забравил 36 хил. евро на паркинг в Стара Загора, съобщиха от полицията.

Пилотно наземни генератори ще пазят от градушки две зони от България

Предвиждаме да внедрим наземни генератори със сребърен йодид по време на активната противоградова защита. В две зони на територията на страната, където не е позволено да се използват ракети и самолетен способ, ще изградим мрежа от генератори.

Трима получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Трима души получиха шанс за втори живот, след като близките на 43-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи. Донорската ситуация бе реализирана от екип на УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович” АД - гр. Стара Загора, с координатор д-р Георги Арабаджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гробар

    2 0 Отговор
    важното е козлодyйския плужек скоро да е храна за чepвеите
  • 2 След като е света вода ненапита

    0 0 Отговор
    Значи е успял да се прегрупира.
  • 3 Маринов

    1 0 Отговор
    Той Сарафов само прибирал стотици хиляди евро кеш за извършване на незаконни назначения в съдебната система и снасяне на чувствителна информация за Иван Гешев и по важни дела на мафията. Че то туй престъпление ли е, когато ГЕРБ и ППДБ изпукаха десетки милиарди евро и го бастисаха дълг на държавата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол