Last news in Fakti

7 Април, 2014 11:00 982 1

България може да бъде мост на Виетнам към Европа

  • българия-
  • мост-
  • виетнам-
  • европа-
  • орешарски

Виетнам обеща да ни подкрепи да засилим връзките на България в региона

Кратко резюме с общо 12 проекта, които могат да се разработят съвместно от България и Виетнам, представи днес министър-председателят Пламен Орешарски по време на пленарното заседание на двете делегации в Ханой. Пред премиера на Виетнам Нгуен Тан Зунг министър-председателят Орешарски подчерта, че с проектите далеч не се изчерпват възможностите за взаимодействие между страните.

Орешарски покани виетнамския си колега да посети България и да се запознае на място с условията за развитие на бизнес и с възможността страната ни да бъде мост на Виетнам към Европа. Той отбеляза, че в туристическата сфера има голям потенциал и България може да подпомогне Виетнам в развитието на туроператорския бизнес.

По време на разговора беше договорено смесената българо-виетнамска комисия да заседава през 2014г. Обсъдена беше и необходимостта да се разработи конкретен план за отбелязването на 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Премиерът Орешарски изтъкна, че като се задълбочи икономическото сътрудничество, ще се създадат условия за развитие и на партньорството в другите сфери. Министър-председателят подчерта, че няма страни, които да са скарани, ако имат добри търговско-икономически връзки помежду си.

Министър-председателят на Виетнам подчерта, че посещението на  Орешарски е важна мотивация за двустранното сътрудничество в различните сфери и отбеляза готовността на Виетнам да подкрепи България, за да засили връзките си със страните от региона. Нгуен Тан Зунг приветства мерките за насърчаване на икономиката, търговията, инвестициите и на развитието на конкретни проекти между двете страни. Той коментира положително и желанието на българския бизнес да проучи възможностите за инвестиции във Виетнам. Министър-председателят Нгуен Тан Зунг подчерта, че присъствието на премиера Орешарски на българо-виетнамския бизнес форум е добра възможност за насърчаване на двустранното партньорство.
По време на пленарното заседание беше обсъдена възможността България да предостави техническа подкрепа за проекти в сферата на околната среда, здравеопазването и опазването на културните и исторически паметници. Потенциал има сътрудничеството в областта на науката и образованието.  Нгуен Тан Зунг напомни, че България е обучила хиляди експерти, които сега допринасят за развитието на Виетнам. Той предложи да се увеличи броят на стипендиите за виетнамски студенти и отбеляза, че председателят на парламента на Виетнам и вицепрезидентът са завършили в България. Друга възможна сфера на сътрудничество беше спортът, като виетнамският премиер изтъкна експертизата на българските специалисти.  Наред с това беше отбелязано и обучението на пилоти, стюардеси, авио персонал.

На брифинг за медиите след пленарното заседание премиерът Орешарски подчерта доброто развитие на виетнамската икономика и изтъкна усилията на кабинета да ускори икономическото развитие на България. Министър-председателят акцентира върху задълбочаването на сътрудничеството – както в сферата на взаимното насърчаване на инвестициите, така и по отношение на развитието на търговията между двете страни. „България разглежда Виетнам като стратегически партньор в Югоизточна Азия. Разчитаме, че чрез развитието на нашите търговско-икономически връзки с Виетнам, ние ще засилим присъствието си в този регион. Бихме се радвали, ако Виетнам разглежда България като важен партньор в Югоизточна Европа. Готови сме да съдействаме на Виетнам във всички инициативи, касаещи ЕС“, добави министър-председателят Орешарски. Той отбеляза, че Виетнам е стар приятел на България и страната ни е решена да задълбочава сътрудничеството с всички стари приятели.

Днес министърът на земеделието и храните Димитър Греков подписа Меморандум за разбирателство в областта на земеделието, животновъдството и рибарството. Министърът на културата Петър Стоянович подписа Програма за сътрудничество между културните ведомства на България и Виетнам. Заместник министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев подписа План за сътрудничество в областта на туризма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Следват мостовете с Папуа Нова Гвинея и Буркина Фасо...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове