Last news in Fakti

11 Април, 2014 13:28 1 558 0

Орден "Стара планина" и Тиквен медал за Расмусен

  • орден "стара планина"-
  • тиквен медал-
  • андерс фог расмусен-
  • нато-
  • росен плевнелиев-
  • волен сидеров

Расмусен е един от двигателите на разширяването на ЕС и на НАТО към страните от Централна и Източна Европа

Орден "Стара планина" и Тиквен медал за Расмусен - 1
Снимки БТА/бТВ

Президентът Росен Плевнелиев награди генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен с орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите му заслуги за укрепване на мира и сигурността в световен мащаб.

В приветствието си президентът Плевнелиев подчерта, че Андерс Фог Расмусен е един от двигателите на разширяването на ЕС и на НАТО към страните от Централна и Източна Европа. Той припомни, че в качеството си на премиер на Дания през 2002 г. На срещата на върха в Прага Расмусен подкрепи приемането на страната ни в Алианса, както и че като ротационен председател на ЕС фиксира датата 1 януари 2007 г. за приемането ни в Съюза.

Андерс Фог Расмусен заяви, че вижда този орден като ярък символ както на успеха на България, така и на НАТО - успех на стремленията на България към свобода и интеграция в демократичното евроатлантическо семейство и успеха на Алианса в привличане на суверенни държави, които са направили свободния си избор да работят за общата сигурност.

Ние заедно помогнахме да изкореним разделителните линии от миналото, каза Расмусен.

Докато тържествената церемония в президентството течеше, пред „Дондуков“ 2 Волен Сидеров и негови съпартийци от Атака се бяха приготвили да посрещнат генералния секретар на НАТО с лозунги „НАТО, не ни вкарвай във война с Русия”и „Вън US базите от България” и символичен тиквен медал с логото на НАТО.

Лидерът на националистите коментира, че посещението е свързано с натиск върху българските управници да се повиши напрежението. Той подчерта, че има данни американски части да бъдат предислоцирани на българска земя, а американска бойна техника се подготвя и вече се ситуира в Черно море. Сидеров определи това като провокация срещу Русия.

„Ние сме против България да участва в повишаване на напрежението. Подозирам, че президентът Плевнелиев ще бъде уговорен да се съгласи България да стане плацдарм. Ако министър-председателят също приеме, това ще бъде един много опасен курс за България и ние сме тук за да кажем, че не искаме да ни въвличат в каквито и да било военни дейстивя, подпомагане на военни действия, логистика, свързани с напрежение. За съжаление това е политиката на НАТО в момента и ние затова поставяме въпроса дали България трябва да е член на този Алианс, в който вечче 10 г. членуваме и няма никаква полза”, коментира още Сидеров.

Той попита и какви са точно заслугите на Расмусен към България, за да му се връчи най-високия български орден „Стара планина. Този орден се връчва за особени заслуги и не на когото и да е.Затова като отговор Атака връчва на Расмусен тиквен медал, за да се покаже, че няма за какво да бъде награждаван с най-високото отличие.

Сидеров коментира и евентуалните последствията от повишаване на напрежението, които могат да доведат до ядрен сблъсък и играта на САЩ е в тази посока. Целта на САЩ е да вбият клин между Европа и Русия. Позицията на Атака е, че Европа и Русия трябва да се сближават повече, защото една технологична Европа с ресурса на Русия ще бъде номер едно в света. Това не е добре за САЩ, защото те ще станат маргинална държава.

Лидерът на Атака заяви, че трябва да се знае какви разговори са водени на тази среща. Тези посещения са много на често и очевидно се подготгвя нещо и нашите управници са длъжни да го кажат.
Сидеров коментира и решението за създаването на Комисията за разследване на срещите на президента с представители на бизнеса, участието му в офшорни фирми и конфликт на интереси, като заяви, че след събирането на необходимите подписи искането ще бъде внесено в Народно събрание.

Расмусен, чийто мандат изтича на 1 октомври т.г., е на посещение у нас.

Визитата му е в контекста на подготовката на Срещата на върха на Алианса през есента и отбелязването на годишнините от разширяването на Организацията на Северноатлантическия договор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове