11 Април, 2014 15:00 1 013 4

Расмусен: НАТО ще засили присъствието си в Източна Европа

  • нато-
  • пламен орешарски-
  • андерс фог расмусен-
  • среща

Той благодари за приноса на страната ни към операциите на Алианса

Расмусен: НАТО ще засили присъствието си в Източна Европа - 1
Снимка БТА

Заради кризата в Украйна НАТО ще засили присъствието си в Източна Европа и Черноморския район. Това стана известно от думите на генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, който е на официално посещение у нас.

По думите му ще бъде увеличен броят на ученията в Черно море, както и ще се усили общата отбрана на въздушното пространство.

В момента в Черно море има няколко НАТО-вски кораба, засилено е присъствието в балтийското военновъздушно пространство и Полша. Расмунсен обясни, че ще бъдат обсъдени варианти за „допълнителни стъпки за осъвременяване на отбранителните планове“ на НАТО, което включва и дислокацията на въоръжени сили и на територията на България.

Расмусен уточни, че НАТО не обсъжда военни варианти за решаване на руско-украинската криза, но си запазва правото при нужда да осигури ефективна защита на съюзниците си, съобщи БНР.

Полагаме усилия да даваме своя принос в операциите на НАТО. Готови сме да правим това и в бъдеще. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Министерския съвет.

Премиерът изрази своята благодарност за усилията на г-н Расмусен, за доброто отношение към България и за партньорската подкрепа. Той изтъкна, че ако преди страната ни е разглеждала членството на Алианса в контекста на евроатлантическите отношения, в последните години то се оценява и в условията на криза. Г-н Орешарски и г-н Расмусен изразиха съгласие, че стабилността не е даденост и за нея трябва да се полагат усилия.

Генералният секретар на НАТО поздрави България по повод 10-годишнината от членството й в Алианса. Той благодари за приноса на страната ни към операциите на Алианса и за участието на България в дискусиите в рамките на НАТО. Расмусен отбеляза, че в условията на криза не само България, но и други страни са намалили средствата си за отбрана. Според него тази тенденция трябва да бъде обърната и да се увеличат инвестициите в сферата.

По отношение на разходите за отбрана в България премиерът Орешарски обърна внимание на необходимостта от подобряване на тяхната структура. Според министър-председателя делът за модернизация е малък и има вътрешни резерви, които ще се опитаме да използваме. Премиерът подчерта, че по- нататъшното модернизиране на армията и адаптирането към стандартите на НАТО остава един от приоритетите.

Министър-председателят Орешарски изтъкна, че България се стреми да помага на западните си съседи за тяхната подготовка  по пътя към ЕС и НАТО. „Нашият регион е бил конфликтна точка в миналото. Надявам се, че в бъдеще няма да бъде така“, отбеляза премиерът. По отношение на украинската криза той подчерта, че запазваме надеждите си, че конфликтът ще се реши по дипломатически път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    ДРАЗНЕТИ ГО ОЩЕ ПУТИН КОРАБИ В ЧЕРНО МОРЕ НОМЕРА МУ ПРАВЯТ
    АМЕРИКА АМА ЗАЩО НЕЩО МАЙ СА СЕ ОБЪРКАЛИ ИЛИ СЕ ТЪРСЯТ
  • 2 ярослав станчев

    0 0 Отговор
    и дислокацията на въоръжени сили и на територията на България.

    Еееййййй,к...ти продажниииии.Тоз народ е казал преди 1300 години:
    "Като не храниш своя армия,ще храниш чужда"
    Стигнахме ли до там,вече, мизерни рушветчии?
    Мога още да кажа,главно за майките,жените,лелите и другите ви роднини от женски род,ама няма да има голяма файда,защото всички знаем,че сте ....... долни леви.........
    Анатема!!!
  • 3 васил димчев

    0 0 Отговор
    Кой им я иска тая защита.

    Терористите посягат и на Европа.

    Предатели и в президентството и в парламента.

    България я има благодарение не на терористите от нато.
  • 4 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    И ЗАРАДИ ТЕЗИ ГЛУПАЦИ ПУТИН КАЗАЛ ТАЗИ ГОДИНА ДА НЕ СЕ ПОСЕЩАВА БЪЛГАРИЯ
    НА ВИ СЕГА ТУРИЗЪМ КОЙ ЩЕ ДОЙДЕ ТУК
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове