Last news in Fakti

29 Май, 2014 17:24 8 888 16

Присъда от 4 години затвор на Цветан Цветанов (обновена)

  • цветан цветанов-
  • 4 години-
  • затвор
Присъда от 4 години затвор на Цветан Цветанов (обновена) - 1
Снимка: БТА

Софийският градски съд призна бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за виновен и постанови ефективна присъда от 4 години зад решетките. той има право да обжалва това решение.

След прочитането на присъдата съдия Тони Гетов обобщи накратко и мотивите за решението, като подчерта, че Цветанов е действал като орган на власт, от който единствено е зависело дали ще бъдат приложени СРС-тата срещу Тодоров, съобщи "Правен свят". Съдът поясни, че отказите за СРС са от септември и октомври 2009 г., а разрешенията, които впоследствие са дадени и има прилагане на СРС, са година по-късно. "В този период не са събрани и не е имало как да бъдат събрани доказателства чрез прилагане на специални разузнавателни средства, защото такива са отказани", подчерта съдия Гетов.

По отношение на шестте "НЕ!!!" той посочи, че това решение на Цветанов е било изцяло извън правомощията му, защото в случая става дума за обвързана компетентност с председателя на съответния Окръжен съд. Съдът е разрешил прилагането на СРС и оттам задължение на вътрешния министър е само разпореждането на това прилагане, но не е преценката дали това да се извърши.

Заради тези действия на Цветанов, удивителните знаци и подчертаването на шестте "НЕ", съдът посочи, че е налице и пряк умисъл, и специална цел.

"Това безспорно издава неговото волеизявление да не разпореди прилагането на СРС", каза съдия Гетов. Той припомни и факта, че след отказа за прилагане на СРС, Орлин Тодоров е повишен, а това е нямало как да стане при наказателно производство срещу него.

Според съда е налице още, както завишена обществена опасност на дееца, така и на деянието. Относно опасността на дееца Цветанов, съдът подчерта, че той е бил вътрешен министър, респективно с голям властови ресурс, от което следва, че настъпилите вредни последици за значително по-тежки, отколкото при други подобни престъпления.

На финала съдия Гетов каза още веднъж, че Цветанов не е изпълнил съдебен акт, като е изразил собствена воля, без да има никакви правомощия в тази насока, които са изцяло на съда.

Присъдата не е окончателна и бившият вътрешен министър веднага каза, че ще я обжалва, но още на вратата на съдебната зала обяви, че има информация за упражнен натиск върху съда.

Пледоарията по второто от делата срещу зам.-председателя на ГЕРБ - това за отказаните СРС-та срещу бившия ръководител на БОП-Велико Търново Орлин Тодоров, бе при закрити врата, уточни "Дарик". По-рано днес прокуратурата поиска 3 години условно за Цветанов.

Прокуратурата обвинява Цветанов, че той, пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции „Не!!!” на шест искания за СРС-та. Краят на процеса бе отложен в средата на май, заради постановление на прокуратурата за образуване на досъдебно производство, което съдът изиска, но не беше получил. Съдия Тони Гетов обясни, че това постановление е важно заради датата, на която е образувано досъдебното производство, т.е. дали тя предхожда датата на исканията за използване на СРС-та.

Прокурор Калоян Ангелов днес потвърди, че е поискал условна присъда от три години с пет години изпитателен срок. Както и че е поискал Цветанов да бъде лишен от право да заема държавна длъжност за три години. „Наказанието е от 2 до 8 години, така че съм преценил, че е в рамките на средата”, каза той и обясни, че е поискал условна присъда, защото не е тежко престъпление.

Самият Цветан Цветанов днес обяснил пред съда, че е невинен и че винаги е спазвал законите и се е придържал да работи в интерес на държавата. „Обясних аргументите си защо не съм извършил тези престъпления, за които прокуратурата твърди”, каза той. Пред журналистите обясни, че аргументите му са казвани от бившия главния секретар Калин Георгиев, когато той е свидетелствал и на директора на СДОТО към този момент Цветан Димитров.

„Имал съм основания да не подпиша тези СРС-та. За да не се разконспирират способите и средствата при прилагането на СРС-та съм подписал: Не”, каза той. Адвокатът му Менко Менков каза, че прокуратурата е омекнала за няколко дни и вече не иска 5 години затвор, а иска три години условно. „Това означава, че разбира несъстоятелността на обвиненията, които повдига и поддържа. Нямаме никакво съмнение, че всеки съдебен състав по трите дела на Цветанов ще спази закона и ще го оправдае, защото законът е такъв - той е спазил закона”, каза защитникът.

В съда на първа инстанция ден след евровота приключи с оправдателна присъда делото, по което Цветан Цветанов стана подсъдим за присвояване. Прокуратурата заяви, че ще протестира това решение на съдия Десислав Любомиров. По това делото бившият вътрешен министър е обвинен за това, че през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил около 50 000 лв. от бюджета на МВР с цел да набави облага за Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по Закона за МВР, в този размер.

Краят на тази седмица е натоварен от към съдебната сага на Цветанов. В петък е насрочено и първото заседание по третото дело срещу него - това за т.нар. незаконни подслушвания. За 30 май съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.

Вече стана ясно, че Цветанов може да се сдобие и с още едно дело - за набеждаване. Същият ден в телевизионно интервю, той заяви, че справката на вътрешното министерство за срещите между него като министър и депутата от ДПС Делян Пеевски е фалшифицирана чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кобрата

    2 6 Отговор
    Само пандиз

    Коментиран от #3

  • 2 Maria Stoianova

    2 3 Отговор
    МИЖАЙ ДА ТЕ ЛАЖЕМ-НОМЕРА ОТ ВРЕМЕ ОНСТАРАТА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС-ПАК ЩЕ ОТЪРВАВАМЕ НЯКОЙ.И АЗ СЪМ ПОТЪРПЕВША ОТ СРС АМА НИКОЙ НЕ ГО Е ЕНЯ-ДАЖЕ НАСКОРО ИМАШЕ БЛОКАДА-АДВОКАТИТЕ МИ,КОЛЕГИТЕ МИ'ПОЗНАТИТЕ МИ-НЕ СТИГАЕ ВСИЧКО Е СКАЛЪПЕНО АМИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ЗАЩОТО ТРЯБВАЛО ДА ОТЪРВАТ НЯКАКВИ -ЗАТОВА ТОВА С ЦВЕТАНОВ Е ПРОСТО ФАРС-ДА ИМА КЪДЕ ДА СЕ ХВАНАТ НЯКОИ ОТ ЗАБАТАЧЕНИТЕ-НЕ ИМ СТИГА ,ЧЕ ТЕ ИЗКАРВАТ ПРИНУДИТЕЛНО В ПСИХОДИСПАНСЕР-ТОВА ИМ ТРЯБВА ДА ТИ ВЗЕМАТ ПРИНУДИТЕЛНО ИМОТА С ОКОЛИЙСКАТА МАФИЯ.ЕТО ЗАТОВА СЕГА Е ТОЗИ СЕИР.КЪДЕ ГЛЕДАШ ЦАЦАРОВ.МНОГО ЛЕСНО ПОЗВОЛЯВАШ ДА ТЕ ЛЪЖАТ!
  • 3 мечока

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Кобрата":

    Чул те господ да те вкара
  • 4 Vasik Atanasova

    5 4 Отговор
    КОЙ БЪЛГАРИН ВЯРВА ЧЕ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ЩЕ ЛЕЖИ В ПАНДИЗА
    ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ
    ТОВА СА ХУМОРЕСКИ

    Коментиран от #8

  • 5 Danail Valchev

    5 5 Отговор
    малко му е за разстрел са всички от герб

    Коментиран от #7

  • 6 мечока

    4 4 Отговор
    Цецо е най-успешния полицейски шеф от както Аз се помня. Най-накрая не бандитите, а политическите му опоненти успяха да го тушират.
  • 7 пламен петров

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Danail Valchev":

    и за подкрепящите ГЕРБ ли ще има разстрел.
    Трудно ще ви е.
    Това са 3 000 000 българи.
    Ще останете тук само двата етноса където подкрепят БСП и ДПС.
    А и ще ви трябват поне толкова патрони.

    Не е ли по добре както в старите времена на БКП / БСП / с кирки, както са правели в лагерите

    Коментиран от #12, #14

  • 8 TODOR STOYANOV

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Vasik Atanasova":

    НАКАЗАНИЕТО СЕ ИЗТЪРПЯВА!!!НЕ СЕ "ИЗЛЕЖАВА"!
  • 9 koko

    1 2 Отговор
    едва ли ще видим бг политик в затвора
  • 10 georgi genchev

    1 2 Отговор
    Narod niama ,narod.....Poredniat tsirk Globus,za pred naroda.......kakto i tezi izbori..........Bate ti Boiko-Rabota,Rabota i pak rabota,.....prosto smeshen,...Sled dve godini Rabota,rabota i pak rabota,vsichko se RUSHI.........Kachestvo ,kachestvo i pak bylgarsko kachestvo.....Horata mu rabotiat za bez pari,..a toi , kibik,...No veche maloumnitsite sa na prevyrshvane,.....Evrofondovete bili spreni ot losho upravlenie,...-pylna glupost....Spreni sa shtoto,te triabva da se usvoiavat ot mladite hora,-a te gi niama,...i mnogo hora se upariha ot tiah,.....To v taia dyrgava niama hora,-6miliona,kolkoto polovin Moskva,....A e sys 70partii,-koito sa paraziti i chakat na 1milion raboteshti da davat pari za vsichko,.....E Tova prosto niama kak da stane.......Ako taka prodylgava,i Magiosnik da doide i toi shte FALIRA.....................
  • 11 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 12 Монго

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "пламен петров":

    Ти пък къде ги преброи тези три милиона...
  • 13 Златин Славчев

    0 1 Отговор
    i boiko i diankov tam tam razmina
  • 14 Златин Славчев

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "пламен петров":

    da be da tova che poovinata narod ne sa glasuvali ne oznachava che niakoi go iska boiko kato beshe boiko horata se samozapalvaha v test na protest vdignaha se horata biaha palni ulicite i skandirahme dolu boiko
  • 15 Сульо

    0 2 Отговор
    Човекът, който вкара бандитите в затвора, сега е под ударите на ДПС и мафията.

    Коментиран от #16

  • 16 Петко

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сульо":

    ХА ХА ХА , човекът който е съсипал стотици човешки животи , който вкарва в затвора само неудобните за него и който баба му му била дала апартаменти за 300 бона , сега се отърва само със 4 години затвор Пульо !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове