Last news in Fakti

30 Май, 2014 11:00 1 158 0

Само шум за медиите, зам. митническия шеф на свобода

  • шум-
  • медиите-
  • митническия шеф-
  • свобода-
  • георги георгиев

Няма основание за задържане на Георги Георгиев

Заместник-директорът на Митница Свиленград Георги Георгиев е бил незаконно задържан и обвинен в държане и трафик на наркотици. Това определи вчера Апелативният специализиран наказателен съд (АСпНС), който пусна Георгиев без никаква мярка за неотклонение, като в определението се казва, че изводите на първоинстанционния съд, който на 24 май остави Георгиев в ареста, са произволни, а оттам и незаконосъобразни.

Смущаващ в определението на съда е изводът, че на Георгиев е повдигнато обвинение за държане и трафик на наркотици по поръчение или в изпълнение на организирана престъпна група (ОПГ), с единствената цел да се промени подсъдността на разследване от Хасково в София, съобщи Правен свят.

В тази насока АСпНС казва, че доказателствата за съществуването на ОПГ се съдържат само в показанията на един от разпитаните агенти на ДАНС, който в разпита си лаконично е заявил, че е получена информация, че Георгиев е придобил около  5 кг таблетки амфетамин от лице, известно като лидер на  ОПГ, занимаваща се с трафик и разпространение на наркотични вещества и сигналът е че това наркотично вещество ще бъде трафикирано по поръчение на  лидера на групата. Освен това лаконично изложение по делото няма други доказателства за съществуването на въпросната ОПГ, нейната структура, участниците, за какви престъпления е била създадена, както и кой е нейният ръководител.

"Без конкретика, относно последните обстоятелства, е необосновано да се твърди, че е извършено престъпление по чл. 354а, ал. 2, т. 1 от НК. Следва да се отбележи още, че освен това показанията на същия агент на ДАНС са изолирани и не се подкрепят от показанията на втория агент - негов колега. Тук е мястото да се посочи, че законът в чл. 219 НПК изисква повдигането на обвинение да бъде извършено след събиране на достатъчно доказателства за виновността на определено лица в извършване на престъпление от общ характер. Съставът на съда намира, с оглед изложеното по-горе, че в конкретния случай повдигането на обвинение по чл. 354а, ал. 2 т. 1 от НК по отношение на Георгиев, представлява заобикаляне на закона с цел  промяна на подсъдността на разследване от гр. Хасково в гр. София", се казва в определението.

Освен това, от показанията на агента на ДАНС не можели да се направят изводи за извършено престъпление, тъй като той говорел само за  получен оперативен сигнал.

Разказаната престъпна дейност за трафик на дрога в Турция  - само в медиите

Апелативният спецсъд опровергава и следваща широко тиражирана версия около престъпната дейност на Георгиев. След шумното му задържане бе съобщено, че дрогата е била предназначена за Турция, като трафикът щял да се осъществи при футболна среща между митничари от двете държави.

Според съда тази версия не само не почива на никакви доказателства по делото, но и категорично се опровергава от показанията на шефа на митница Свиленград Валери Стайков. В показанията си Стайков обяснил, че приятелска футболна среща между митническите ведомства се е провеждала веднъж годишно, а въпросният футболен мач вече е бил проведен и то в Свиленград, а не в Турция.

"Този свидетел установява още, че не е било предвиждано предстоящо пътуване от страна на Георгиев извън страната, удостоверява и факта, че е налице специален режим за напускане на служебните автомобили  през границата на РБ, свързан с участие в служебни мероприятия от работни екипи, включващи и служители на "Гранична полиция", се казва още в определението на съда.

При ареста на Георгиев бе съобщено още, че дрогата е открита в служебния му автомобил, но от днешното определение на АСпНС става ясно, че колата е била ползвана и отговорника за автопарка на митницата, а не само от Георгиев. Заради това съдът смята, че не може да се прави категоричен извод, че именно обвиняемият е оставил там наркотиците.

"За наличието на такова съмнение следва да се отбележи и обстоятелството, че разследващите при извършване на претърсването на превозното средство, видно от приложения по делото протокол, са започнали  претърсването с директно насочване към задната седалка на колата, повдигнали са я и са установили пакетите с амфетамин. Няма представени по делото до момента резултати от дактилоскопни и или ДНК изследвания, каквито са назначени и от които евентуално да може да се направи извод за някаква обективно и субективно доказана съпричастност на обв. Георгиев към процесните наркотични вещества", пише в определението.

Не на последно място се отбелязва, че според показанията на въпросния агент на ДАНС, в хода на разследването е била създадена организация и оперативно следствен план за действие. В същото време обаче, съдът подчертава, че в такъв случай трябва да изключи като годно доказателствено средство протокола за претърсване и изземване на служебния автомобил, поради това че наличието на план за разследване априори изключва неотложността на действието "претърсване".

"Съдът счита за необходимо да посочи, че в случая е следвало това действие по разследването да се извърши след предварително разрешение, а не с последващо одобрение", смята съдът.

Факти.бг припомня, че Георгиев бе задържан при зрелищна акция, като бе претърсен освен служебния автомобил, дома му, както и кабинетите в Митница - Свиленград.  Делото на втора инстанция бе насрочено за 3 юни, но съдът е поискал то да бъде изтеглено.

Прокуратурата повдигна обвинение на Георгиев за държане на наркотични вещества в особено големи размери, по поръчение на организирана престъпна група. Първата инстанция на съда се произнесе диаметрално противоположно на втората инстанция, като на 24 май реши, че има авторство на деянието и има опасност обвиняемият да се укрие. Съдът даде аргументация и с мотива, че количеството от близо 967 грама амфетамин на стойност 29 010 лева  е особено опасно, съдът реши, че Георгиев може да извърши друго престъпление или да се укрие.

По повод на пускането на Георгиев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира тази сутрин, че това е било очевидно преди изборите:„Такава шумна операция, че вчера го задържали с наркотици, вчера го пускат без никаква мярка”. Борисов коментира също, че и шефът на Агенция Митници е подал оставка, за което Факти.бг вече писа.  За поста на върха се спрягат вече различни имена, като две от кандидатурите са от Русе.

Тепърва ще стане ясно каква съдба ще има и делото, което не е ясно кога ще тръгне по същество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове