Last news in Fakti

12 Юни, 2014 10:41 1 667 5

Моника Станишева разпитвана за скандала "Хохегер"

  • цацаров-
  • моника станишева-
  • цветан василев-
  • делян пеевски-
  • николай бареков

Цацаров коментира и друга актуална проверка – тази срещу банкера Цветан Василев, депутата Делян Пеевски и лидера на ББЦ Николай Бареков

Моника Станишева разпитвана за скандала "Хохегер" - 1
Снимка: БТА

Съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев - Моника Станишева, е била разпитвана във връзка с внесен преди година и половина доклад от така наречената комисия "Хохегер", която действаше в предишното Народно събрание. За разпита съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет.

За проверката на Моника Станишева Цацаров уточни още, че самата тя е поискала фактите от доклада да бъдат проверени. Въпросът - защо толкова време е отнело на държавното обвинение, за да се активизира по лобисткия скандал, главният прокурор отговори, цитиран от БНР: „Не очаквайте от мен да работя като ръководител движение – гара”.

Във връзка с множество запитвания от медиите по повод на проверката срещу Моника Станишева, пресцентърът на Прокуратурата на Република България информира малко преди 18 часа:

На 12 март 2014 г. Апелативна прокуратура – София, упражнявайки служебен контрол върху правилността и законността на актовете, отменя отказ на Софийска градска прокуратура (СГП) за образуване на досъдебно производство по повод на сигналите от Моника Йосифова до главния прокурор на Р България и по повод на доклада на Временната анкетна парламентарна комисия за изясняване на изнесените в медийното пространство факти и обстоятелства относно лобисткия сигнал, свързан с управлението на Тройната коалиция и представените 1,5 млн. евро на австрийския лобист Петер Хохегер. Апелативна прокуратура – София е установила, че СГП не е проверила твърденията за осъществено корупционно поведение от определени лица при провеждане и изпълнение на обществени поръчки, проведени от Министерски съвет и търговско дружество с едноличен държавен капитал.

На 14 април 2014 г. СГП възлага извършването на проверка по сигнала на Моника Йосифова. Наблюдаващият прокурор изисква да бъдат снети обяснения от всички лица, взели отношение по подготовката, сключването и изпълнението на договорите с фирма „Д-р Хохегер Комуникационсбератунг“ ГМБХ – Австрия. Със същото постановление прокуратурата разпорежда да се изиска наличната документация от Министерски съвет за оправомощаване на длъжностни лица да сключват процесния договор.

С постановлението на прокуратурата се указва, при затруднения от страна на СДВР, да бъде потърсен наблюдаващият прокурор.

Срокът за изпълнение на проверката е 30 дни, считано от 14 април 2014 г.

Аферата „Хохегер” е свързана с австрийския лобист Петер Хохегер, който вече беше осъден в родината си за лъжесвидетелстване.
По време на тройната коалиция (когато премиер бе Сергей Станишев) Хохегер спечели поръчка на българското правителство за 1.5 млн. евро, срещу които трябваше да подобри имиджа на страната пред ЕС.

В интервю Хохегер заяви, че фирмата на Моника Йосифова, която още не се беше омъжила и сменила името си на Станишева, е получила 270 000 евро от парите по проектите.Тогава ГЕРБ я обвиниха в конфликт на интереси, а Сергей Станишев се закани да търси съдебна отговорност от политици за нападки срещу семейството му.

Моника Станишева разпространи обаче позиция по темата, в която пише „категорично заявявам, че до момента не съм разпитвана нито по този, нито по какъвто и да било друг повод нито от СДВР, нито от следствените органи”.

„Моля многоуважаемите медии да направят справка във въпросните институции в потвърждение на моето изявление. През 2013 година подадох лично сигнал до прокуратурата с искане за проверка има ли извършено от мен престъпление по казуса Хохегер с цел да изчистя името си от тиражираните по политически причини спекулации и лъжи за мен и дейността на моята компания. Към моя сигнал по-късно е присъединен и сигнал срещу мен, подаден от депутати от ПП ГЕРБ като двата сигнала са обединени в прокурорска преписка”, пише Станишева. Проверката по подадения от мен сигнал, както и по сигнала на ПП ГЕРБ, е приключена от прокуратурата с отказ за образуване на досъдебно производство и със заключение, че „…в конкретния случай – предмет на настоящата преписка не са налице елементи от състава на престъплението по чл. 282 и 220 от НК…“, добавя Моника Станишева, прилагайки и прокурорските преписки.

Цацаров коментира и друга актуална проверка – тази срещу банкера Цветан Василев, депутата Делян Пеевски и лидера на ББЦ Николай Бареков. Тя е по сигнал на "Протестна мрежа" и във връзка с този сигнал вчера стана ясно, че на разпит е било част от ръководството на Корпоративна търговска банка, но без Цветан Василев.

Цацаров обясни, че разпитът е извършен в Столична следствена служба.

Главният прокурор предварително уточни, че ще коментира, когато проверката приключи и тогава ще има информация за трите лица.

На този етап Цацаров избяга от конкретиката по отношение на проверяваните три ключови лица с мотива, че не може да обявява присъди предварително. Прокуратурата ще излезе с официална информация, след като проверката приключи.

Така Цацаров, без да назовава имена, обясни на каква фаза е тази проверка. Той каза, че по отношение на едното лице проверката е на фаза разпит. (Тук медиите разпознаха Цветан Василев).

По отношение на второто лице – активно приключва работа с проверка на него и семейството му, предстоят и разпити. (Тук медиите разпознаха Делян Пеевски).

Що се отнася до третото лице – там също се прави данъчна проверка, каза Цацаров. (Тук вероятно става дума за Николай Бареков).

Срещу него има и друг сигнал, по който се работи. Той е свързан с изборите и съмненията за финансиране на неговата формация. По сигнала, който беше активизиран от Волен Сидеров, за срокове главният прокурор отказа да говори.

Част от ръководството на Корпоративна търговска банка, чийто мажоритарен собственик е Цветан Василев, е било извикано на разпит по прокурорска проверка вчера. 

 

От управата на банката са давали обяснения пред разследващи във връзка с проверката срещу Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и лидера на "България без цензура" Николай Бареков по сигнал на "Протестна мрежа". Василев не е разпитван, тъй като е бил нередовно призован, съобщи БНР. От прокуратурата отказаха официална информация. 


През февруари активисти около неформалното сдружение "Протестна мрежа" внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за "организирана престъпна група" около депутата от ДПС и за кратко шеф на ДАНС Делян Пеевски, собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и близкия до тях бивш телевизионен водещ и нов политик Николай Бареков. Сигналът е по няколко направления, като основното е относно депутата от ДПС Делян Пеевски. Става дума за факти, данни и документи, които предизвикват съмнения за сериозно разминаване между деклариран и реален начин на живот, за търговия с влияние, най-вече през медиите и за ползване и разпореждане с имоти в България и извън страната с неизвестен краен офшорен собственик.

Другите направления са свързани с финансирането на медиите на майката на Пеевски – Ирена Кръстева. Третото направление в сигнала е във връзка с факта, че контролираната от Цветан Василев банка – КТБ, има кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения (вкл. и връзки с Пеевски и Кръстева). Четвъртото направление е за произхода на средствата на движението "България без цензура".

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Yosif Kralev

    0 0 Отговор
    Акция по отвличане на вниманието от масрафите на Цветан Цветанов.
  • 2 Janet Georgieva

    1 0 Отговор
    Да проверява прокуратурата, ама да се заеме и с неформалното движение, както го наричат - Платена мрежа. Защото изведнъж в това ново новеничко сдружение с неясен статут се изсипаха едни големи пари.
  • 3 Малин Топузов

    1 0 Отговор
    Какво стана с Цветанов? С присъда на свобода! Това е фарс!!!
  • 4 Владимир Аполонски

    0 1 Отговор
    Шефа на БСП разпитвана за скандала Хохегер? Наказание ще има ли или както винаги всяко чудо за 3 дни?
  • 5 Монго

    0 0 Отговор
    Да наредят до тях и Цветето Бориславова, поне една снимка да си направят, то не , че ще стане нещо друго...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове