Last news in Fakti

17 Юни, 2014 09:24 1 628 0

Зафиров: "Поръчаният" Пеевски е "турски сериал"

  • зафиров-
  • пеевски-
  • василев

Цветан Василев пък вече не бил в сметката на Доган, заяви финансистът Кольо Парамов

Зафиров: "Поръчаният" Пеевски е "турски сериал" - 1
Снимка: БТА

„Турски сериал”, чиито крайни надписи ще бъдат много интересни. Така изпълнителният директор на Корпоративна търговска банка (КТБ) Илиан Зафиров коментира пред bTV сценария за покушение срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, за който се твърди, че било „поръчано” от мажоритарния акционер в банката – Цветан Василев.

„Като при всеки сериал, режисьорите, продуцентите и спонсорите ще се появят накрая. Аз лично не усещам натиск от страна на прокуратурата.

Но не е случайно, че първо се разпитват служители на банката, после в един от сайтовете се пише за покушение (срещу Делян Пеевски), после се арестуват някакви хора, следва показна акция уж в банката, след това тези тримата ги пускат...”, заяви Зафиров.

Той увери, че се чува редовно с Цветан Василев, за когото през последните дни се твърди, че е в чужбина и никой няма връзка с него.

„Василев действително е в чужбина, но се чуваме. Има редица бизнес пътувания, планирани преди доста време”, коментира банковият директор.

До голяма степен той повтори тезата, изнесена от КТБ на пресконференция преди ден – че блокирани сметки, който формално нямат нищо общо с Пеевски, отключили „войната” между него и Василев.

„Ноторен факт е, че Пеевски е собственик на Булгартабак. Но по документи не е така. Дружеството няма задължения към банката. Две от дружествата, свързани с Булгартабак обаче имат 28 млн. лева задължения, надлежно обезпечени. Това е нищожна част от портфейла на банката (под 1%), но тези кредити от около месец не се обслужват. Като преминахме към вземанията, се изсипа цялата тази кампания срещу банката”, посочи още Илиан Зафиров.

На въпрос каква част от парите в КТБ са държавни, банкерът отговори, че става въпрос за „плаваща сума – около 120-140 млн. лева”.

Това били около 2% от средствата на банката. „Хиперболизират се средствата в публичното пространство”, допълни изпълнителният директор.

Миналия петък полицията и прокуратурата нахлуха в сградата на КТБ, в която се помещват и телевизионните канали, свързани с банката. Оттам обаче не били изземани документи. Това потвърди за пореден път и Зафиров.

„Събитията от последните дни целят да бъде изваден на терена един основен играч и да бъде заменен с друг“, коментира  по TV7 финансистът Кольо Парамов атаката срещу Корпоративна търговска банка от последните дни.

„Ако приемем, че до вчера Цветан Василев е бил перфектният банкер за Доган, днес той вече не му влиза в сметката и не му е толкова изгоден“, допълни още експертът.

“Спокойствието при държавните мъже е като на гробища – пълна тишина. Пети ден нито финансов министър, нито премиер, нито говорител на БНБ са казали нещо – мълчат! Но нека се откажат от това мълчание, защото стабилността касае цялата държава“, категоричен е Парамов.

„Тоталната депресия, която е у нас от седем години и дефлацията, която вече десети месец е установена, означават, че държавните мъже трябва да търсят кеш пари, за да организират производство и стопанство. Ако това не се направи, в един момент ще се стигне до пълен блокаж, на още по-високо ниво“, смята още Кольо Парамов.

Според друг финансист - Емил Хърсев, в ситуация на търсене на път към предсрочни избори, нормално е другите партии да се противопоставят на управляващите, използвайки именно финансовата стабилност като аргумент за състоянието на държавата.

Вчера журналистът Иво Инджев пък изказа твърдение в Нова телевизия, че Делян Пеевски е посъветвал Бойко Борисов да подаде оставка.

"Някакъв човек е решил да пише книга на мой гръб. Не искам да коментирам подобни идиотски твърдения. Само идиот може да каже такова нещо. Омръзна ми като наближат избори знайни и незнайни герои да започнат да се упражняват върху нас и да пишат сценарии”, коментира от своя страна председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Изнервен съм не от въпроси, а че в държавата парите изчезнаха, че има опасност да се разклати банковата система“, заяви Борисов.

Той не пожела да коментира конфликта между Делян Пеевски и Цветан Василев с думите, че за него има много по-важни теми, по които да говори.

"Нямам отношения нито с Пеевски, нито с Василев. Не ме интересува в какви отношения са двамата, а каква е неустойката по "Южен поток". За разлика от другите, на нас ще ни се наложи да управляваме, и ако тя е 10%, което прави 380 млн. евро, от къде ще ги вземе бюджетът”, попита Борисов.

На въпрос дали има сближаване на медиите на Делян Пеевски с ГЕРБ, той заяви, че никога не е определял на коя медия кога и какво да пише за него.

По повод оставката на кабинета "Орешарски", Бойко Борисов коментира, че многократно ГЕРБ са призовавали за това и няма особено голям смисъл от днешния Консултативен съвет при президента.

„Ние сме заявили, че искаме да си подадат оставката и не виждам какво ще правим на Консултативния съвет, заяви председателят на ГЕРБ преди заседанието на КСНС при президента. До този момент нито една партия не ми се е обадила и не съм говорил с когото и да било, каза още Борисов в отговор на въпрос за евентуални бъдещи коалиции. Според Борисов вече няма значение кой ще спечели изборите. Държавата е в колапс и няма шанс да се оправи“, заключи лидерът на ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове