Last news in Fakti

27 Юни, 2014 11:49 18 122 0

Разследват опит за дестабилизация на две банки /Обновена/

  • разследват-
  • опит-
  • дестабилизация-
  • банки-
  • орешарски
Разследват опит за дестабилизация на две банки /Обновена/ - 1
Снимка: БТА

Определено имаме установени опити злонамерени, целенасочени да се дестабилизира банковата система. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в парламента по повод на разпространявани имейли за две банки, които ги компрометират. 

От вчера тече разследване за опит за дестабилизация на две банки.
"Изпращани са смс-и до крупните вложители с предупреждение да си изтеглят парите, за да не пострадат", обясни той.

Министърът не каза за кои банки става въпрос и кой е пращал съобщенията.
Факти.бг разполага с данни за кои банки става въпрос. Според непотвърдена информация в ДАНС е разпитван известен бизнесмен, за който се смятало, че има „пръст” във въпросните SMS.

Това е изключително тежко престъпление. Хората, които в момента са ангажирани с такава дейност, ще понесат тежка отговорност. Нека в момента да не назоваваме имена. Води се разследване. Имало е атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани такива SMS-и, които да обезпокоят хората, както масово, така и на случаен принцип. Целта е била да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка.

Финансовата система е стабилна на страната. Държавата разполага с необходимите инструменти и ресурси, за да реагира на такава злонамерена атака, увери Цветлин Йовчев:

Финансовата система на страната е стабилна. Няма абсолютно никакви притеснения и никакви причини, за да имат опасения хората. Включително, ако щете, че в момента и оценката от вънка е много добра. Видяхте на какъв процент г-н Чобанов се справи - 3 процента - да успее да договори дълга. Държавата разполага и с ресурси и с инструменти, за да реагира на всяка една такава злонамерена атака. Имаме абсолютна решителност в тая насока, че ще проведем разследванията до край. Тези, които се занимават с такава дейност, ще получат заслуженото. Говорене в тая насока кой има интерес и кой го прави би могло само да доведе допълнително напрежение. Мисля, че в момента трябва всички да са изключително внимателни в говоренето си, защото това е една система, с която не бива да се играе.

Никой не планира и не възнамерява...нито БНБ да вкара квестори в която и да било банка, нито прокуратурата или ДАНС да влизат и да правят разследване в която и да било банка. Това са зловредни слухове, абсолютно категорично искам да опровергая тези неща и не бива в момента да се разпространяват. Банките нямат ликвидни проблеми. Това, което предприехме от вчера, аз съм провел консултации и разговори както с представители на банката, така и с представители на БНБ, тази сутрин с министъра на финансите включително имахме среща с главния прокурор с председателя на ДАНС, включително и при президента имахме среща. В резултат на тези разговори мога да кажа, че се затвърждава моето убеждение към момента, че банковата система е стабилна, тя е по-стабилна, отколкото са повечето в ЕС.

Аз съм клиент на ПИБ, аз не съм си изтеглил парите и не възнамерявам да ги изтегля. Абсолютно категорично го заявявам. Парите не са огромни средства, защото не разполагам с такива, но са съизмерими с моята заплата, заяви Йовчев.
 

Премиерът Пламен Орешарски също призова политическото говорене да остане далеч от банковите институции.

 



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове