2 Юли, 2014 08:49 866 2

Еленко Божков: Промяната в цената на тока е незначителна

  • ток-
  • еленко божков

Представителят на ДКЕВР отхвърля възможността нощната тарифа да скочи с 29%

„Промяната в цената на електрическата енергия е незначителна. Сега ако сме плащали 40 лева, сметката ни ще скочи с 1.30 лева”, заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия членът на ДКЕВР Еленко Божков. Той коментира очакваното повишение на цената на тока, което няма да се отрази сериозно върху обикновените потребители, но със сигурност ще повлияе на дребните производители.

„Ако не се осъществят предприетите от нас мерки – да се обърнем с жалба към Европейската комисия за цените в централите „Марица-Изток” 1 и 3 и жалбата относно държавната помощ във ВЕИ сектора, ще трябва да вземем мерки за да преодолеем ситуацията. Когато има договор, изразяваща се в държавна помощ, ЕК обикновено взима отношение и ги прекратява”, категоричен бе Божков.

„Ако няма такова решение, ще трябва да търсим начин да приведем цената на електроенергията за крайния потребител към това положение. Не може да говорим за скок. Дефицитът от двете централи значително надхвърля потреблението на българските граждани. Ако има повишение от октомври, то ще бъде малко – 2-3%. Не приемам твърдението, че нощната тарифа може да се увеличи с до 29%”, заяви членът на ДКЕВР.

„Ако потребителите са на ниско напрежение, тяхната цена се отразява по същия начин, по който се отразява тази на гражданите. Но ако са на свободния пазар, цената ще е още по-евтина. В момента цената на свободния пазар е по-евтина от регулираната”, допълни Божков, като отрече срещу НЕК да е упражняван натиск или да са изпълнявани политически поръчки.

„Това увеличение с 1-2 лева на фактура 50 лева е хапчето, с което ние започваме да оздравяваме НЕК, така че тя да получи този дефицит от 1,5 млрд. лева за следващите 5 години”, завърши експертът.

Поскъпването на тока е неизбежно и тепърва предстои плавно повишаване на цената на електроенергията, това заяви в студиото на "Добро утро, България!" по ТВ7 енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По думите му вдигането на цената е крайна мярка, но всички други ресурси вече са изчерпани.

Според Тасев вече е време да мислим повече за енергийна ефективност спестяване на електроенергия, но преди всичко енергетиката у нас се нуждае от консенсус. Затова е необходимо да се предложат няколко сценария, които да бъдат подложени на публично обсъждане и всяко следващо правителство да се придържа към решените чрез консенсус мерки.

Енергийният експерт потвърди думите на колегата си Иван Хиновски, който вчера заяви в студиото на TV7, че договорената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цена на природния газ, влязла в сила от 1 юли, всъщност е по-ниска от себестойността на продукта и това реално може да доведе до фалит на "Булгаргаз". Причината според експертите е грешната методика, по която е изчислено колко ще плащаме за 1000 кубически метра синьо гориво.

Атанас Тасев допълни, че ако се откажем от услугите на Топлофикация, това ще означава реална катастрофа за София. Електропреносната мрежа на столицата не е пригодена да поеме такъв голям товар, дори само два квартала, като "Младост" и "Люлин", да минат изцяло на отопление с ток.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ярослав станчев

    1 0 Отговор
    Тез вицове сме ги слушали.Тя цената на тока ще се вдигне незначително,ама покрай тока колко още други цени ще наскачат,все незначително.
    Абе не могат ни умори,нас 60 лет камунизм и 25 иърс демокръси не можаха да ни уморят,че на един ток ли ще се дадем. Никога!!!
  • 2 koko

    0 0 Отговор
    ама вие г-да управляващи маи ви хареса да се криете в парламента когато скочи народа ама тоя път може да успеем да ви искараме от там със тоягите. така че мислете хубаво за цената на тока
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове