Last news in Fakti

22 Май, 2006 00:00 434 0

Хотел по морето ще се изплаща за 20 години

  • закон-
  • години-
  • хотели
Строителството на хотели в земеделски земи и горски територии ще бъде толкова скъпо, че при тия цени на нощувките вложените средства ще се върнат след около 20 години. Това заяви вчера пред БНР зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев пред БНР, коментирайки предложения от министерството Закон за Черноморското крайбрежие.

Според него политиците са си дали ясна сметка, че това е непопулярен закон, който в много голяма степен ще отблъсне електората от техните партии, и това е обяснението проектът да не може месеци наред да мине през пленарна зала.

Ковачев допуска, че инвестиционният натиск да се строи по Черноморието вероятно ще се запази, но важното било това да се прави с разумни темпове. Междувременно вчера президентът Георги Първанов обяви, че новият закон трябва да бъде действен и да не създава допълнителни пречки за крайморските общини. По думите му местната власт като цяло приема проектозакона позитивно, но проявява съмнения само по някои от текстовете.

Най-критични към нормативната уредба остават депутатите от опозицията. Според народния представител от ДСБ и бивш регионален министър Евгени Чачев с настоящата нормативна уредба ще се узаконят строителните злоупотреби, допуснати през последните пет години. Освен това безобразията щели да продължат поне още две години, тъй като преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за Черноморското крайбрежие предвиждат до влизането му в сила вече започналите процедури да се довършват по досегашния ред. Чачев смята, че след време страната ни ще стигне до положението на Испания, където заради свръхзастрояване се събарят хотели и ваканционни комплекси.

Лидерът на "Гергьовден" и депутат от ОДС Любен Дилов-син и народният представител от "Атака" Тодор Батилов пък обявиха, че ще прожектират в парламента 20-минутен филм за строителни нарушения по Южното Черноморие. Кадрите са заснети през уикенда и включват фрапиращи пейзажи като хотели на самия плаж, изгребване на пясък от плажа, строежи извън закона и др. По думите на Дилов-син тези обекти са готови за проверка от прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА