Last news in Fakti

22 Май, 2006 00:00 576 0

Вграждат странджанска къща в небостъргач

  • къщата-
  • стойновски-
  • небостъргач
Уникална странджанска българска къща от Възраждането ще бъде вградена между втория и третия етаж на 150-метровия небостъргач, който ще се строи до морето в Бургас.

Инвеститорът Ваклин Стойновски съобщи, че е взел решението за вграждането след разговори и предложения, направени от интелектуалци и архитекти в града. Къщата е точно копие-възстановка на Ефендиевата къща от Малко Търново, строена преди около 200 г. В момента оригиналът не съществува, а копието бе дълги години база на НИПК в Бургас, след което бе продадено и се превърна в ресторант. На мястото на къщата ще се строи най-високият небостъргач на Балканите, след като Стойновски купи имота от Министерството на културата.

Демонтирането на къщата започва днес и ще продължи десет дни под ръководството на специалисти реставратори и директорката на Бургаския музей д-р Цоня Дражева. Всеки елемент и дъска ще бъдат описани, номерирани и запазени. Материалите на разглобената странджанска къща ще се съхраняват в хранилище на Археологическия музей. Когато небостъргачът бъде построен, къщата ще възкръсне вътре в него с автентичната си дървена фасада, заобиколена от метала и стъклото на футуристичната сграда. Възстановена ще бъде дървената част от конструкцията, която датира от 1969 г. и носи следите на времето. Каменната и тухлена зидария, която не представлява ценност, ще бъде премахната.

Постройката ще бъде демонтирана и реставрирана от именития бургаски инженер Иван Иванов. Известният реставратор е познат на бургаската публика като дългогодишен директор на Националния институт за паметниците на културата. През последните два месеца Стойновски отвори Ефендивата къща за посетители. Броят на хората, влезли да я разгледат, е около 6000.

Подобна инициатива не е правена досега и това ще бъде невероятна атракция за всички, които посетят бъдещия небостъргач, коментираха вчера архитекти. Стойновски заяви, че има амбицията да създаде нещо повече от една административна или хотелиерска сграда и е готов да инвестира в запазването на Ефендиевата къща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА