Last news in Fakti

9 Юни, 2006 00:00 2 433 0

Битката за Морската градина влиза в остра фаза

  • стойновски-
  • манев-
  • градина-
  • морската-
  • гражданите-
  • преди-
  • вергиев-
  • бургас-
  • морската градина
Общинският съветник Георги Манев и бизнесменът Ваклин Стойновски влязоха в директна схватка за поредния атрактивен обект в Морската градина на Бургас - дискотека "Елит". Манев застроява с хотелски комплекс земята около общинската автогара пред пантеона на героите в Морската градина, а Стойновски е инвеститор на 150-метровия небостъргач, който предстои да изникне на мястото на странджанската Ефендиева къща в парка.

,Двамата претендират, че са законни наематели на най-посещаваната през сезона фолк дискотека и че имат редовни договори, сключени с Димитър Вергиев. Той пък е бившият бос на СИС - Бургас, нашумял още като моден дизайнер и откривател на красиви момичета за ревюта и конкурси. Преди 12 години Вергиев наел дългосрочно обект на общинската фирма "Благоустройствени строежи" и построил на негово място дискотеката.В понеделник Стойновски, придружаван от нотариус, адвокат, финансовия си директор Георги Велков и няколко охранители от ВИ ТИ АЙ, пристигнали в "Елит" и започнали да сменят стикерите. Заведението е на открито, а официалният му вход бил отворен. Вътре били само служители на Манев и десетина работници, които подготвяли помещението за откриването му след седмица. Информиран какво се случва, Манев пристигнал със своя охрана и адвокат, разказват очевидци. Патрулка на Пето РПУ засякла струпването на лимузини и хора в района и в следващите 5 минути дискотеката била буквално окупирана от полицейски коли. Манев показал удостоверение, според което фирмата му "Джи енд Джи" има законен договор с Вергиев до 6 септември 2006. Стойновски настоявал, че това вече е негова собственост и ще става ресторант.

Битката за Морската градина и за обектите в нея тепърва ще се ожесточава. Преди дни Стойновски обяви, че е поканил седем фирми да се състезават до 15 юни за визуален дизайн и функционалност на небостъргача. Това, че срокът е толкова кратък, подсказва, че участниците имат предварителна готовност да представят проектите си. Инвеститорът не уточни предварително кои са поканените. От 17 до 21 юни проектите ще бъдат изложени в Бургаския свободен университет и гражданите ще могат сами да изберат своя фаворит. Дори е предвидена награда за активност на публиката.

През миналата година бургаският предприемач Ваклин Стойновски публично обяви намерението си да построи първия за България небостъргач именно в бургаската Морска градина и предизвика остри реакции срещу идеята както сред обществеността, така и сред архитекти, строители и еколози. Той твърди, че към момента бъдещият проект е съгласуван с всички инстанции.

Преди две седмици гражданите на Бургас станаха свидетели на демонтажа и подготовката за съхранение на ценните части от Ефендиевата къща, която беше обявена за паметник на архитектурата и културата. Тя се намираше на мястото, където предстои да бъде издигнат небостъргачът. Планът на инвеститорите е да вградят къщата в първите етажи на небостъргача, за да предотвратят и това недоволство на гражданите - от унищожаването на паметника.

Стойновски получи още 25-годишна концесия за северния плаж и ще стопанисва чрез наемен договор с областната управа централния бургаски плаж. Заедно с общината той подготвя вариант за спиране на поморийския влак, който минава през северната част на Морската градина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА