Last news in Fakti

19 Юли, 2006 00:00 648 0

„Делта имоти" строи селище върху 400 дка край София

  • василев-
  • проекта-
  • селището-
  • обясни
"Делта имоти" строи селище от затворен тип с 300 еднофамилни двуетажни къщи в района на софийското село Кладница. Изграждаме цялата инфраструктура - кабели, електрозахранване, ВиК, пътища и тротоари, а цялата инвестиция се оценява на около 70 млн. лв., съобщи представителят на "Делта" Добромир Василев.

Теренът, на който се изгражда селището, е 400 дка, обясни той. Проектът включва 12 типа къщи с площ между 180 и 300 кв.м с гаражите и верандите. Те се продават със собствени парцели. Дворовете към тях са с големина между 700 и 1300 квадрата.

От март се работи по първия от осемте етапа на строителството - изграждане на инфраструктурата, уточни Василев. До средата на ноември се очаква да бъде приключен и в края на годината да започнем да изграждаме първите 33 къщи, обясни той. Планира се всеки следващ етап да започва пет месеца след началото на предходния, а проектът да бъде завършен през 2010 г.

Освен къщите селището ще включва и две обществени сгради по 2.5 хил. кв.м всяка. На първите два етажа от едната сграда се предвижда да се помещава детска градина, а на горните етажи ще има апартаменти. Другата сграда ще побира ресторант с бар, супермаркет, магазини, офиси и апартаменти на горните етажи. В рамките на ресторанта ще има басейн, а всеки новодомец може допълнително да си поръча изграждането на такъв в собствения си двор.

Имотите в селището вече се продават, като цената на къщите в момента е 550 евро на квадрат, а парцелите са по 40 евро за кв.м. Вече са продадени и само парцели в т.нар. ВИП зона в съседство с иглолистната гора, каза Василев. Като цяло комплексът е предназначен за хора от средната и малко над средната класа, допълни той. Още не сме уточнили дали ще създадем собствено звено за управлението на имота, или ще го възложим на друга компания, обясни Василев.

Строител на обекта е естонската компания "Когер и партньори" (Koger & Partners), която и управлява проекта. Изпълнителният й директор за България Андрес Парлоя каза, че се работи с български подизпълнители. Проверка в ДАКСИ показа, че 75% от капитала на "Делта имоти" идва от балтийската република. Компанията е част от холдинг фирми, в които има и естонско участие.

Освен този комплекс "Делта" има намерение да строи още три подобни жилищни проекта с приблизително същите мащаби. Групата планира да изгради и два технопарка, в които ще се предоставят логистични услуги, ще има складови площи и други. От компанията обаче не пожелаха да съобщят избраните от тях локации за петте проекта, за да не предизвикат покачване на цените на парцелите в тези зони. Василев каза, че тяхното развитие върви година и половина след това на проекта в Кладница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА