Last news in Fakti

22 Ноември, 2006 00:00 1 815 0

Бивш нацистки комплекс става курорт

  • комплексът-
  • трябвало-
  • улрих-
  • части-
  • туристи-
  • комплекса-
  • германия-
  • които-
  • строителството-
  • отдих-
  • хотел-
  • почиват-
  • хитлер-
  • използван-
  • улрих буш
На немския остров Рюген в Балтийско море се намира един от най-колосалните проекти на нацисткия лидер Адолф Хитлер, който е бил предназначен за отдих на масите. Той бил построен в курортната местност Прора и взел това име. Това трябвало да бъде най-големият хотел на миналия век с 10 000 стаи. Местните жители наричат бетонния комплекс "Колоса на Прора".Комплексът бил построен от властите на Третия райх в рамките на програмата "Kraft durch Freude" (Сила чрез радост) и се простира на 5 км. Безплатният отдих на немците в курорта трябвало да укрепи тяхната преданост към новата власт. Основната идея също така била там да почиват висши нацистки функционери и техни съюзници от Европа.//
Шестетажната дълга сграда е проектирана от немския архитект Клеменц Клоц. По замисъл в малките спартански стаи с гледка към морето трябвало да почиват едновременно 20 000 души. Стаите са били снабдени с леген за миене, малка маса и две единични легла. Строителството било започнато през 1936 г., но било отложено след началото на Втората световна война три години по-късно. По принцип било замислено строителството на концертна зала и плувен басейн, но парите били спрени. Хитлер заповядал комплексът да бъде използван за нуждите на войната. Така на мястото на басейна се извисява и до днес самотна статуя на слона.

След края на войната комплексът бил предаден на ГДР и бил използван като армейски казарми за съветски и източногермански войски. По време на съветската окупация част от сградата дори издържала опитите да бъде взривена с динамит, тъй като на контингента на СССР в ГДР не им стигнали експлозивите. Прекалено голяма площ трябвало да бъде изравнена със земята. Така бетонното чудовище било оставено да се саморазрушава. Комплексът дори бил заличен от картите на армията на Източна Германия. Районът бил използван за полигон за обучение на съветски танкови и специални части.

След падането на Берлинската стена през 1989 г. "Прора" става част от обединена Германия и въпросът за съдбата на мегакурорта отново бил повдигнат. Но грубата постройка не могла да примами инвеститори и хотелът пак изпаднал в забрава. Той бил атракция само за малкото туристи, които посещавали остров Рюген.

Проектите за строителството на футболен стадион, филмово студио, голф игрище и хотел за отдих на международни футболни клубове пропаднали един по един. Това почти хвърлило в отчаяние кмета на близкото градче Бинц Дитер Шауман.

Но миналата година нещата се обърнаха. Държавата реши да се освободи от това тежко бреме и Бундестагът гласува продажба на комплекса на части. Първите 64 000 квадратни метра бяха купени от собственика на музея Курт Майер за 340 000 евро.

Тази година други два блока от гигантската постройка за общо 16 000 кв. м бяха купени от 42-годишния мениджър по недвижими имоти Улрих Буш, син на актьора и певец Ернст Буш, който е бил убит от нацисткия режим. Той е правил подигравателни скечове в кабаре за режима на Хитлер и бил отведен "завинаги" от Гестапо.

Улрих Буш не разкри за колко е придобил частта, тъй като за него това има повече емоционална стойност. Той придобил двата блока заедно с 54-годишния строителен предприемач Дитер Цойке. Така някогашното страшилище на Третия райх попадна в ръцете на сина на жертва на Гестапо и няма да бъде в услуга на арийската раса, както планираше Фюрера. Двамата съдружници смятат да отворят хотел с 450 луксозни, преустроени апартамента. "Точно заради трагичната история на баща ми искам да развия този проект. Смятаме да направим връзка до съседния музей и информационен център, които се намират в съседните блокове на сградата", каза Буш. Искаме туристите да идват тук да почиват и да се информират за миналото на страната ни. Той и съдружникът му Цойке дори мечтаят, ако потръгнат нещата, да построят барове, дискотека, басейн, минерални бани и други модерни съоръжения, които да превърнат острова в туристическа атракция. Но Улрих Буш е реалист и разбира, че докато не бъдат продадени всички останали части на комплекса, едва ли ще настъпи голям бум на туристи. "Мисля, че си е истинско предизвикателство и шанс да преборим призраците от миналото, като докараме туристи до тази красива част на света", допълва Улрих.

В края на септември т.г. още един блок от комплекса бе продаден за 1 евро на неправителствена организация. Тя е поела ангажимента до 2009 г. да го преустрои в младежки лагер с 500 легла и да направи къмпинг с още 250 места. Целта е да се насърчат туризмът и полезният начин на живот сред младите в Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА