Last news in Fakti

6 Декември, 2006 00:00 835 0

Пазар за 8.6 млн. лв. се строи до Кърджали

  • пазара-
  • кърджали-
  • сапард-
  • могат-
  • общата-
  • които-
  • земеделска-
  • продукция-
  • министерството
До края на годината край Кърджали ще бъде изграден най-големият пазар за земеделска продукция в страната. Проектът е на общината и се финансира по програма САПАРД. Половината от средствата са безвъзмездна субсидия, а останалата част се осигурява от общината, поясниха от фонд "Земеделие".

Тържището ще бъде разположено върху 23 дка и освен търговските площи ще разполага с модерна складова база плюс хладилни помещения, които ще се разположат върху площ от 150 кв.м, съобщиха от министерството на земеделието. Тържището ще бъде изградено от пет фирми, обединени в консорциум -"Ардастрой", "Екип интернационал", "Електроизграждане", "Пъстройинжинеринг" и "Симекс".

Пазарът в Кърджали е шестнайсетият обект за предлагане на земеделска продукция от производителите, който се финансира по програма САПАРД. Едно от изискванията към кандидатите е преди изграждането на обекта да представят договори за наем с производители на продукция. Задължително условие е фермерите да заемат над 50% от общата търговска площ на обекта. По този начин се подпомагат производителите, които могат директно да излагат продукцията на пазара, вместо да минават през посредници.

Според прогнозите на земеделското министерство за периода 2000 - 2006 г. трябваше да се изградят девет пазара на производители, пет тържища и 15 събирателни пункта. С пари по САПАРД досега са изградени 15 пазара за плодове, зеленчуци и риба в Пазарджик, Ямбол, Бургас, Кърджали, Симеоновград, Раковски и др. Общата стойност на реализираните проекти надхвърля 117.8 млн. лв., като субсидиите по тях са близо 49 млн. лв., съобщиха от агенцията по САПАРД.

От 2007 г. фермерите могат да създават подобни пазари, които ще бъдат финансирани по програмата за развитие на селските райони, припомни земеделският министър Нихат Кабил, който направи първата копка на пазара в Кърджали. Според общинарите пазарът е най-големият инфраструктурен обект, който се изгражда за последните 15 години.

Министерството на земеделието откри информационен център по въпросите, свързани с прилагането на общата селскостопанска политика, която влиза в сила от 1 януари 2007 г. Приемната на министерството ще бъде открита всеки ден от 9 до 17.30 ч., като експерти от различни отдели ще отговарят директно или по телефона на поставените въпроси. Телефоните за връзка са 02/985 11 381, 985 11 389, 985 11 692 и 08511 876. Сред обсъжданите теми са схемата, по която ще стават плащанията на единица площ, процедурите и сроковете за регистрация, разпределението на млечните квоти и др. Фермери и преработватели могат да питат за всичко, свързано с програмите за подпомагане на селските райони, за комасацията и пазара на земеделска земя, за свръхзапасите и експортното кредитиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА