Last news in Fakti

14 Февруари, 2007 00:00 1 317 0

Бил Гейтс и арабски принц купуват хотелската верига Four Seasons

  • seasons-
  • долара-
  • hotels-
  • година-
  • компанията-
  • веригата-
  • сделката-
  • four seasons-
  • seasons hotels-
  • four seasons hotels
Канадската верига луксозни хотели Four Seasons Hotels вчера обяви, че се е съгласила да бъде купена от основателя и президент на Microsoft Бил Гейтс и саудитския принц Ал Уалид бин Талал, предадоха световните агенции. Сделката е на стойност 3,8 млрд. долара.

Според споразумението акционерите на веригата ще получат по 82 долара за всяка акция на Four Seasons Hotels. Това е с 28% повече от пазарната цена на компанията през ноември.

Съгласно условията на договора президентът на Four Seasons и един от главните й акционери Изидор Шарп ще получи 289 млн.долара. Освен това той ще остане начело на компанията. Този пост той заема от 1978 година.

Транзакцията вчера бе единодушно одобрена от Съвета на директорите на Four Seasons Hotels. Въпреки това, сделката трябва да получи одобрението на две трети от акционерите на веригата през април.

Първоначално сделката беше обявена за ноември миналата година, но тогава ръководството на Four Seasons отложи продажбата на хотелите.

Офертата бе изготвена от компанията на саудитския принц Kingdom Hotels International и инвестиционния фонд на Бил Гейтс Cascade Investment. Кандидат-купувачите смятат след приключването на сделката да прекратят котирането на веригата на борсата. В момента Four Seasons се котира на борсите в Торонто и Ню Йорк.

Базираната в Торонто Four Seasons Hotels е основана от фамилията Шарп през 1960 година. Към момента веригата разполага със 74 хотела в 31 държави по света. За 2006 година компанията отбеляза приходи в размер на 67,8 млн. долара.

В последно време инвеститорите започнаха масово да изкупуват хотелите по света заради видимия ръст в туризма. Според Merrill Lynch търсенето на луксозни хотели се увеличава заедно с нарастването на броя на по-млади и по-заможни пътници.След новината акциите на Four Seasons се понижиха с $2.52 или 3% до 81.36 долара за брой.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА