Last news in Fakti

8 Септември, 2014 16:49 1 532 0

5800 подписа за опазването на „Карадере”

  • карадере-
  • подписка-
  • правителство-
  • да спасим карадере

Днес представители на инициативен комитет „Карадере” и гражданската инициатива „Да спасим Карадере” внесоха в кабинета на служебния премиер Георги Близнашки 5800 подписа срещу предотвратяване на застрояването на местността „Карадере” и за опазване й като едно от последните оцелели кътчета дива природа по Черноморието. В подписката, която се провежда съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, участват жителите на община Бяла (Варна), почиващи и ценители на природата на Карадере, както и граждани от цялата страна.

Вносителите на подписката припомниха, че за района няма влязъл в сила общ устройствен план, а основните проекти за застрояване не са преминали изискваните по закон процедури за оценка на въздействието върху околната среда. Местността попада в обхвата на две зони от европейската природозащитна мрежа Натура 2000 и има висока консервационна стойност, заявиха гражданските представители по време на внасяне на подписката в Министерски съвет. Те припомниха и че решението за предоставяне на приоритетен инвестиционен клас на проекта за застрояване на Карадере от "Мадара Юръп" е взето в разрез с изискванията на Закона за насърчаване на инвестициите и обслужва тесен лобистки интерес на фамилията Станишев, чиито член - арх. Георгий Станишев, брат на тогавашния мандатоносител и бивш председател на БСП Сергей Станишев, е заинтересован съдружник в архитектурното му проектиране.

Подписката беше внесена от нейните координатори Виктор Викторов и Елица Стоичкова, администраторът на фейсбук групата „Да спасим Карадере” Люба Батембергска, биологът Петко Цветков от Зелените и доброволци. Георги Георгиев, който завежда кабинета на проф. Близнашки и двама икономически съветници на министър-председателя, приеха подписката и увериха вносителите, че ще бъдат стриктно спазени законите за опазване на природата, устройство на територията, и насърчаване на инвестициите в България. Кабинетът на  министър-председателя прие подписката и пое ангажимент за  осъществяване на контакт с  Министерството на околната среда и водите,  което отговаря за прилагането и  спазването на природозащитните норми и опазването на дивата природа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА