Last news in Fakti

31 Юли, 2007 00:00 505 0

Квартал вместо “Кремиковци” ?

  • “кремиковци”-
  • комбината-
  • трябва-
  • допълни-
  • борисов-
  • съобщи-
  • “монитор”-
  • той допълни
,Нов квартал по подобие на Бояна и Драгалеци може да се появи на мястото на металургичния комбинат “Кремиковци” в София. Построяването на жилищата там ще стане възможно, ако предприятието бъде затворено и бутнато заради отровите, които бълва постоянно над града. Това съобщи пред “Монитор” столичният кмет Бойко Борисов вчера.

“Кварталът може да бъде построен в самия приказен скат на Стара планина. Той ще бъде “Ситито на София” и ще прилича на тези в Хонг Конг, Лондон и Маями. Около него ще има две скоростни магистрали, метрото също ще стига до там.”, обясни градоначалникът. Той допълни, че в момента в кметството преработват плана за устройството на районна и ще започнат да мислят как да изглежда новия квартал.Причината, поради която “Кремиковци” може да бъде затворен и евентуално съборен, е замърсяването на въздуха в районна 6 пъти над допустимото. Миналата седмица зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев съобщи резултатите от направената проверка там. В петък Бойко Борисов в ролята си на гражданин на София пък изпрати жалба в Европейската комисия, с която поиска да се вземат мерки за изпълняване на екологичната програма на “Кремиковци” или той да бъде затворен.

Ако собственикът на комбината - индиецът Прамод Митал не иска той да бутат, нека да направи пречиствателни станции, за да не дишаме отрови, категоричен бе кметът Борисов. Той допълни, че за изграждането им са необходими около 350 млн. евро.От борда на директорите на “Кремиковци” обаче отрекоха слуховете за събарянето на комбината.

Отдавна сме изготвили екологична програма, в която са заложени инвестиции на стойност 311 млн. лв., съобщи пък членът на Борда на директорите на дружеството Александър Томов. Той допълни, че тя е част от изпълняваната схема за жизнеспособност до края на 2008 г., която е одобрена от МС и от ЕК. При неизпълнението й “Кремиковци” ще трябва да върне държавната помощ от 180 млн. лв., а комбинатът ще бъде закрит.

Съдбата на “Кремиковци” най - вероятно ще бъде решена до 31 октомври. До тогава Министерството на околната среда и водите трябва да реши дали да издаде комплексно разрешително на комбината. Както “Монитор” писа, такова беше отказано през април заради високото замърсяване на въздуха в района.За да получи комплексно разрешително, “Кремиковци” трябва да влезе в екологичните норми, обясниха пред “Монитор” от ведомството на Чакъров. От там допълниха, че дори и документът да не бъде издаден, не е ясно дали ще се ликвидира целият комбинат или ще се затвори само част от него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА