Last news in Fakti

1 Ноември, 2007 00:00 481 0

Заводите ни станали агенции за имоти

  • божков-
  • имоти
Индустриалните предприятия у нас влагат печалбите си в покупка на имоти вместо в техника и ноу-хау. Някои заводи даже са си регистрирали агенции за недвижими имоти и влагат парите си там вместо в модернизация на производството. Това заяви вчера съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Александър Божков при представянето на новия доклад на Световния икономически форум в Давос за глобалната конкурентоспособност.

,Заводите купуват сгради, терени, земеделски земи и никак не е чудно, че цените на недвижимостите растат, а производителността на труда не, коментира Божков. Според него и държавата е виновна за този феномен, защото не насърчава прилагането на иновации в заводите.
Шефът на ЦИР посочи, че правителството често се хвали с рекордните инвестиции, но премълчава, че структурата им е лоша - главно в недвижими имоти, недостатъчно в производства и услуги. "Вече 18 години стоманата на "Кремиковци" си остава най-голямото перо в износа на България, не сме създали нищо ново и модерно, с което да печелим пазари навън", изтъкна Божков.

Според доклада от Давос страната ни заема 79-о място сред 131 държави. Първи в света са САЩ, следвани от Швейцария и Дания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА