21 Октомври, 2014 09:03 3 284 3

Първи спекулативен логистичен проект след кризата

  • imot.bg-
  • склад-
  • цени-
  • парцел

Складовите площи са един от сегментите, които не успяха да се развият по време на бума на пазара. Тогава клиентите сами строяха нужните им логистични бази. Причината беше, че на пазара се предлагаха стари площи, които трудно можеха да се реновират. Равно поле и Елин Пелин са двете дестинации, които се наложиха на пазара на складови обекти. Един от най-привлекателните райони за подобни имоти обаче си остава районът около летище „София”. Там цените на земята бяха в пъти по-високи от останалите части на столицата. Днес ситуацията не е по-различна. Приемливата за инвеститори средна цена на терен, подходящ за изграждането на подобен обект е до 25 EUR/кв.м, каза специално за читателите на imot.bg Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални площи и парцели" в консултантската компания Forton като допълва, че в района на летището тя е доста по-висока. Справка в сайта imot.bg показва, че към момента в района се оферират около 50 терена. Цената на квадратен метър се движи в широк диапазон. Така например, парцел от 6635 кв.м. може да се купи срещу 297 000 EUR, или 45 EUR/кв.м. Градоустройството позволява 60% застрояване на парцела при КИНТ 3.5. Друг терен, разположен в близост до предходния се оферира при цена от 2 000 000 EUR, което прави по 323 EUR/кв.м. Теренът е с площ 6181 кв.м. Параметрите на застрояване са същите като предходния обект, но в допълнение има налична виза за проектиране на хотел, магазини, изложбена зала, офиси, складове и други обекти за обществено обслужване.

„Има много предприемачи с парцели в района на летище „София”, които чакат клиенти. Мога да кажа, че цените за земя в района доста се нормализираха. Има стабилно предлагане. Така че ако има клиент – неговият път е да си намери предприема и да направи build to suit проект без значение дали собствен, т.е. да го плати или наеме”, обяснява Гюрджиев. В района на летището има няколко предприемача, които през призмата на диверсификация на бизнеса, могат да си позволят да построят и да отдадат под наем склад. „Сметката обаче излиза само при дългосрочни договорни отношения. Ако клиент не е готов да се ангажира за срок над 5 години, сметката няма да излезе. Рискът е прекалено висок. Затова от тази гл.т. спекулативни проекти за момента липсват, въпреки че няколко компании в района се замислят да направят спекулативни проекти”, допълни той.

Първият спекулативен склад е факт

Той се намира в района на Нови хан. Инвестицията е на стойност 4 млн. EUR, като тук влиза цената на довеждащата инфраструктура – ток, вода и път, както и строителството на първата сграда от комплекса East Ring, който предвижда да се състои от 11 постройки. Те ще бъдат разположени на площ от 220 000 кв.м, общата разгъната застроена площ се очаква да достигне 90 000 кв.м. Площта на първата е 6400 кв.м. „Тъй като довеждащата инфраструктура вече е факт, изграждането на всяка следваща сграда ще отнеме между 8 и 10 месеца”, обяснява Велизар Проданов, мениджър на проекта.

Местоположението на комплекса е ключово – намира се в индустриална зона от 80-те и 90-те години на миналия век, която съчетава пътен и железопътен транспорт. В близост да автомагистрала „Тракия” и летище „София”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪРА БЪРА

    0 0 Отговор
    ЕЙ ТИЯ ОТ АДРЕС, ЮНАК ЕСТЕЙТЦ, И ФОРТОН НЕ СЕ СПРЯХА. НАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ СА ЕДНО И СЪЩО. ЛЪЖАТ, ЛЪЖАТ. ТО ВЕЧЕ БИЗНЕСА УМРЯ, ТЕ ЗА НОВИ СКЛАДОВЕ МИ ГОВОРЯТ.
  • 2 Явлена

    0 0 Отговор
    Не ползвайте агенция Олимп за сравнение цените на пазара на парцели, защото техните оферти са фалшифи, а купувача остава с впечатление, че може да закупи имот на подобни цени, не само в този район, а и в цяла София.
  • 3 Явлена

    0 0 Отговор
    Да не говорим, че в района /справка съвсем наскро проведено търсене за парцел в района за изграждане на логистичен център/ няма подходящи парцели с цени под 200 евро на кв.м.