Last news in Fakti

16 Ноември, 2007 00:00 361 0

Столичната „Витошка” поевтиня

  • търговски-
  • търговска-
  • наемите-
  • площи-
  • улица-
  • улици-
  • търговски площи-
  • търговска улица-
  • търговски улици
,Столичният булевард е на 32-ро място в годишната класация на консултантската компания Cushman&Wakefield за най-скъпите търговски улици в света. Средният годишен наем на квадратен метър в магазин на Витошка е 1200 евро, според статистиката. За 2006 година Софийската „Витошка” е била на 28-мо място, а през 2005 г. заема 22-ро. В проучването попадат пет главни търговски улици в България и в четири от тях е регистриран спад. Това са столичните бул. Витоша, Граф Игнатиев, Княз Борис І и пловдивската главна търговска улица Александър Батенберг. Няма промяна в нивата на бургаската Александровска. Сред причините за спада в наемните нива Ралф Холанд от Forton International посочва „успеха на първата вълна търговски центрове в София”. Спадът не е полкова осезаем, тъй като например, чуждите търговски марки предпочитат да навлязат в страната чрез главната търговска улица, преди да потърсят помещение в следващото поколение търговски центрове”,допълва Холанд.

Докато наемните нива на магазини по главните търговски улици в страната удържат на натиска при появата на модерни търговски центрове, по-второстепенните локации са под напрежение. В момента функционират само няколко мола, но има много проекти, което ще предизвика бум в предлагането на свободни търговски площи.

По върховете на класацията няма голямо раздвижване. В света най-скъпата търговска улица за пореден път е Пето Авеню в Ню Йорк с годишен наем от 11 983 евро/кв. м. Причината наемите на търговски площи там да се удвоят през последните 5 години, Жан Спигелман изпълнителен директор на Cushman & Wakefield Ню Йорк вижда в желанието на световните марки да запазят и утвърдят присъствието си на пазара, чрез търговска дестинация от най-висок клас.

Средно за целия регион на Централна и Източна Европа наемите са се повишили с 12,3%.Най-голям ръст е регистриран в Русия и Словакия, като и в двете страни наемите са нараснали с 25%, в Полша са скочили с 21,5%, подкрепени от силното търсене на първокачествени търговски площи. Индия прави най-голям скок в класацията с улицата“Хан Маркет” в Ню Делхи, където живеят предимно дипломати, индустриалци, и администратори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА