Last news in Fakti

23 Ноември, 2007 00:00 654 0

Най-високите офис наеми в света - в Лондон, Мумбай и Москва

  • долара-
  • място-
  • разходите-
  • света-
  • класацията-
  • уест енд
,Разходите за наем на офис в Лондон остават най-високите в света, като в Уест Енд достигат 3540 долара за квадратен метър годишно, сочат данни от последния доклад на CB Richard Ellis. Изключително високите нива в Уест Енд не са показателни за целия пазар, защото най-горният сегмент е „надут“ от силното търсене за най-добрите сгради от страна на хедж фондовете и финансови компании, се казва в доклада.

Въпреки това, дори и да се пренебрегне този най-висок сегмент, наемателите в Уест Енд пак са изправени пред най-големите разходи за наем на офис в света със значителна разлика. Съставът на топ 10 остават непроменен за последните 6 месеца, но няколко пазара са се придвижили нагоре в класацията.

Мумбай се изкачва до второто място, като разходите за наем на офис в индийския град – 2044 долара/кв. м, са вече с 5% по-високи от тези в лондонското Сити (1945,4 долара/кв. м), което се разглежда като отделен пазар. Москва също продължава да отчита силен ръст на наемите на първокачествени офиси и се придвижва от 6-то място в класацията по-рано тази година до 4-то с годишен наем от 1945,2 долара/кв. м.

В резултат двата основни пазара в Токио отстъпват до пето и шесто място. В центъра на Токио разходите за наем възлизат на 1922 долара/кв. м, а в по-широкия център – 1663 долара/кв. м. На седмо място е Париж с годишен офис наем от 1372 долара/кв. м, а на осмо е Ню Делхи с 1367 долара/кв. м. Челната десетка се допълва от Дъблин (1223 долара/кв. м) и Хонконг (1144 долара).

Районът на Европа, Близкия изток и Африка продължава да доминира в Топ 50, като заема общо 32 позиции, следван от региона на Тихоокеанска Азия с 11 града. Северна Америка има пет представители в класацията, начело с Мидтаун в Ню Йорк, със силно присъствие от Канада начело с Калгари и Торонто, следвани от Лос Анджелис и Даунтаун в Ню Йорк.

От Централна и Източна Европа в Топ 50 попада Варшава с наем от 740 долара. В Атина разходите за наем на офис възлизат годишно на 626 долара за квадратен метър.

Най-бързо повишаващите се наеми в света са в Сингапур, където стойностите са отбелязали ръст от 82,6% за 12 месеца към края на септември. На второ място е Москва с повишение от 65,4%, а на трето – Мумбай с 55%.

Променливите валутни курсове продължават да влияят на движението на разходите за офис наем в щатски долари. Продължителната слабост на долара спрямо повечето международни валути допринася за покачване на наемните нива, се уточнява в доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА