Last news in Fakti

11 Февруари, 2010 00:00 671 0

Dubai World иска нова отсрочка за дълга си от $22 млрд.

  • world-
  • долара-
  • dubai-
  • dubai world-
  • света queen elizabeth
Емирството вероятно ще се раздели с един от най-големите пътнически кораби в света - Queen Elizabeth 2Инвестиционното дружество Dubai World, което е собственост на държавния фонд на Дубай, обяви намерения да поиска от кредиторите си шестмесечно замразяване на плащанията по дългове на стойност 22 млрд. долара. Тoзи ход е част от цялостния план на компанията за преструктуриране. Замразяването на плащанията по този дълг включват и задължения на стойност 980 млн. долара на строителната компания Nakheel.

Припомняме, че през декември миналата година Dubai World шокира капиталовите пазари, обявявайки, че изпитва сериозни трудности в обслужването на задълженията си, тогава в размер на 65 млрд., и възнамерява да отложи плащането им за известен период от време. Това изправи на нокти пазарните участници, като борсовите индекси по целия свят потънаха. Тогава ситуацията бе стабилизирана с помощта на Абу Даби, които предложиха финансова помощ от около 10 млрд. долара. Тези пари стигат, за да покрият работния капитал, както и дължимите лихви на Dubai World. В момента неофициален комитет от седем банки кредитори води преговори с дружеството относно задълженията им. Въпреки глътката свеж въздух от началото на годината все още не е изготвен конкретен план за преструктуриране в Dubai World.

Според „Си Ен Ен Мъни“ една от следващите стъпки, които емирството ще предприеме, е продажбата на пакет от активи, който включва един от най-известните туристически кораби в света - Queen Elizabeth 2. От държавната фирма Istithmar World, собственик на плавателния съд, все още търсят най-добрия начин за реализирането му на пазара, като целта е оптимизиране на печалбата. Корабът бе закупен преди 3 години за 100 млн. долара. В портфолиото на Itishman влизат и 20% дял от успешния канадски цирк Cirque du Soleil. Оттам опровергаха слуховете за евентуална продажба от страна на арабския инвеститор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА