24 Октомври, 2014 18:11 1 240 0

70 строителни разрешения за „Карадере” са невалидни

  • карадере-
  • граждани-
  • мрр

До края на месеца ще бъдат готови специализираните карти за Зони „А” и „Б” на всички черноморски плажове. Това обяви вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на среща с представители на Гражданска инициатива „Да спасим Карадере“ и Коалиция „За да остане природа в България“. Срещата, инициирана от екологичните организации, е заради казуса със застрояването на девствените кътчета по Черноморието и по-специално - района на община Бяла. На нея присъстваха експерти от МОСВ, ДНСК и Агенцията по кадастър.

С приемането на специализираните карти и изготвянето на цялостните кадастрални карти дюните ще бъдат защитени от унищожаване. „Щастлива съм, че успях да реша този сериозен проблем. Това е тема, по която работя от 2009 г.“, подчерта министър Захариева.

Тя информира природозащитниците, че по случая с „Карадере“ е извършена проверка от страна на ДНСК, която е установила, че всички издадени 70 строителни разрешения са с изтекъл срок и са невалидни. ДНСК е изпратила писмо до главния архитект на община Бяла, с което го предупреждава, че, ако издаде нови разрешителни за строеж, те ще бъдат отменени, ако не съответстват на изискванията на  Закона за биологичното разнообразие и на Закона за опазване на околната среда.

Бяха дискутирани и въпросите с възложения нов общ устройствен план на община Бяла, така че да се гарантира спазването на действащото законодателство в областта на устройството на територията и на околната среда. Вицепремиерът Захариева се ангажира по случая с „Карадере“ МРР също да  потърси възможности за прогласяване на нищожност на Подробния устройствен план на Бяла - Север на база на екологичната оценка, която трябва да е съобразена с кумулативния ефект от евентуалното застрояване. Ще бъде сезирано и Министерството на земеделието и храните да извърши проверка на  конкретни имоти, за да се провери дали е приключена процедурата по промяна на предназначението на земеделски земи и гори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА