7 Декември, 2007 00:00 745 0

Сингапур ще свързва парковете си със зелени коридори

  • сингапур-
  • много-
  • зелени-
  • парковете-
  • които
,Въпреки че едноименната столица на Сингапур е известна като „Градът на градините“, много от парковете в нея, както и в останалата част от страната, са острови в море от автомобилен трафик. Новосъздадената Агенция за националните паркове в Сингапур обаче смята да промени тази ситуация. До 2015 г. тя планира да построи на държавна земя паркови алеи (коридори) с обща дължина 200 км, които ще свързват парковете и градините в града с крайбрежните алеи и тези по продължението на каналите.

Много от тези „линейни паркове“ вече са построени и сега градът завършва най-впечатляващия от тях: серия висящи пътеки и два елегантни пешеходни моста, които ще свързват 9-километрова верига от възвишения в западната част на острова.

„В миналото се гледаше на парковете като независими обекти, обслужващи само един квартал“, коментира директорът на агенцията Пеги Чонг. Тези зелени коридори ще имат основни съоръжения като осветление и пейки и ще дават възможност на велосипедистите да се разхождат от парк на парк без да пресичат трафика. По думите на Чонг връзките имат за цел да спомогнат птици и други диви животни да се върнат обратно в градските части. Въпреки славата на Сингапур като зелен град, процесът на интензивно застрояване през последните години е станал причина за изчезването на редица обширни зелени площи.

Планът на агенцията е да изгради зелени връзки с обща дължина от 400 км до 2040 г. Инвестициите, които институцията влага в такива проекти на година, са в размер на около 12 млн. долара и през 2008 г. ще се увеличат.

Моделът със зелените връзки не е познат единствено в Сингапур. Те се срещат в много градове в САЩ като Чикаго, Ню Йорк. Много от тях следват пътя на изоставени ж.п. линии, реки или канали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА