Last news in Fakti

28 Декември, 2007 00:00 569 0

Най-големите сделки на пазара на имоти в Европа за 2007 г.

  • сделки-
  • инвеститори-
  • място-
  • имоти-
  • стойност-
  • сделките-
  • компанията-
  • доходност-
  • позиция-
  • германия-
  • инвестиции-
  • година-
  • млрд евро-
  • обща стойност
Отминаващата година отбеляза пореден рекорд по отношение обема на сделките с недвижими имоти в Европа, като още през ноември Cushman & Wakefield прогнозира, че до края на годината той ще достигне 235-240 млрд. евро в сравнение с 236 млрд. евро през 2006 г.

Според публикуваната през декември от специализираното издание PropertyEU класация на най-големите сделки с имоти на Континента Великобритания заема най-голям дял от тези инвестиции, заемайки първото място като източник на капитал. Тяхната стойност е 32,8 млрд. евро от общия обем от 129 млрд. евро, представляващи 609 сделки, сключени до 30 ноември.

Втората по големина група инвеститори са такива от САЩ със сделки от общо 20 млрд. евро, следвани от Германия с 16 млрд. евро и Ирландия и Франция с по 8,6 млрд. евро всяка.

С ирландски произход е и един от най-големите инвеститори – Quinlan Private, който заедно със партньори като Igal Ahouvi и GE Real Estate е сключил сделки на обща стойност 3,146 млрд. евро. На втора позиция сред отделните инвеститори се нарежда германската IVG с обем на сделките от 3,306 млрд. евро. Най-съществената сделка, на която компанията дължи тази позиция – придобиването на „небостъргача корнишон“, или „Гъркин“ - бе осъществена съвместно с британската Evans Randall, която пък е на 6-та позиция с инвестиции от 2,6 млрд. евро.

Челно място в класацията тази година заема Morgan Stanley с 4,231 млрд. евро. Германия е била главната инвестиционна дестинация на компанията с две сделки за покупка на цяло портфолио на обща стойност 2,5 млрд. евро и други две сделки за придобиване на офис имоти във Франкфурт за 1,3 млрд. евро общо. Наред с това компанията придоби 10 хотела Hilton в големи европейски градове, както и 35% в германската хотелска верига Motel One.

На четвърто място сред компаниите инвеститори с 3,056 млрд. евро, вложени в имоти тази година, е Fonciere des Regions. Тя е следвана от Evans Randall с 2,557 млрд. евро.

Редица германски инвеститори като DEGI са продължили преструктурирането на своето портфолио в Германия, започнало с кризата на фондовете от отворен тип в страната през изминалите години, и сега се концентрират върху европейския или глобалния пазар.

Самата DEGI се нарежда на 13-то място в общата класация на изданието с общо 1,423 млрд. евро инвестиции. Наред с това тя е най-големият продавач в Европа. Сделките, които тя е сключила за продажбата на свои активи, са на обща стойност 4,303 млрд. евро. На второ място е Royal Bank of Scotland, която е продала имоти за 3,786 млрд. евро, за да финансира придобиването на дела си от ABN Amro. Тя е следвана от Union Investment Real Estate, Banco Santander и Bankhaus Wolbern, съответно с 2,937 млрд., 2,458 млрд. и 2,371 млрд. евро.

Най-висока доходност от сделките, включени в проучването, е регистрирана при продажбата на 43 имота в Швеция, сред които домове за пенсионери и училища, придобити от шведската Kungsleden. Стойността на сделката е 98 млн. евро при доходност от 12,2%. Високи нива между 9 и 12%, са отбелязани и при сделки в Украйна, Русия и Турция.

Най-ниската доходност от 2,4% е била регистрирана в Лондон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА