Last news in Fakti

24 Юни, 2008 00:00 701 0

София замразява строежите в "Младост"

  • диков-
  • според-
  • младост-
  • архитект-
  • столицата-
  • главният-
  • забрана-
  • новия-
  • устройствен-
  • главният архитект-
  • устройствен план
София е готова да прибегне до крайни мерки за ограничаване на строителството в столичния квартал "Младост". "Ще предложа строителна забрана в квартала, ако напрежението продължава и приемането на новия подробен устройствен план се бави умишлено", съобщи главният архитект на столицата Петър Диков по повод протестите на жителите в квартала.

"Младост" се разбунтува срещу плана заради многото реституирани имоти в рамките на междублокови и зелени пространства. Несъответствия със заданието откри и главният архитект. По тези причини Диков върна чертежите за преработка."В новия вариант на плана близо 2/3 от забележките на гражданите са отчетени. Предстои обществено обсъждане, но това не пречи да се организират протести, без да са представени новите схеми", коментира Диков. Според него част от съпротивата идва от собственици, успели да си издействат частични изменения в стария устройствен план и изплашени да не загубят възможността да строят. За подобни провокатори предупредиха и гражданските сдружения, организиращи протестите на територията на "Младост". В района са разлепени листовки за привличане на повече граждани към обществените обсъждания. Митинг трябваше да има и снощи.

Налагането на строителна забрана до приемането на новия устройствен план на "Младост" ще е прецедент за столицата. По закон мярката може да се налага максимум за 2 години. Заповедта се издава от кмета на града и спира издаването на нови разрешителни за строеж до изготвянето на нови правила. Така кварталът ще бъде временно защитен от нови постройки до окончателното приемане на строителни параметри. Архитектурната дирекция на общината е изискала и тълкуване дали ограничението може да се приложи при вече издадени строителни разрешения. Забрана може да се прилага както за целия квартал, така и за отделни части от него.

ПАРТНЬОРСТВО

Безпрецедентният срок от 99 г. за отдаване на частници на два от паркингите на метрото ще бъде значително намален. Главният архитект Петър Диков предложи инвеститорите да стопанисват обектите за 35 г. - колкото е максималният срок при концесиите. Според Диков залагането на по-кратък срок е неуместно заради сериозната инвестиция. Инвеститорите ще трябва да изградят за своя сметка както самите паркинги, така и метростанциите към тях - при ЦУМ и в кв. "Лозенец". И двете станции са част от втория метродиаметър на столицата. Частниците ще гарантират строителството им и наред с това ще наддават за правото на строеж на паркингите. Според съветници от опозицията новият срок също е твърде дълъг. Според тях опитът на кандидатите е с прекалено голяма тежест в търга - 70%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА