Last news in Fakti

24 Септември, 2008 00:00 456 0

Планът на Буш закъснява, страх тресе пазарите

  • планът-
  • активи-
  • система
Доларът се огъна, акциите паднаха, а цената на петрола скочи, след като планът на американското правителство за спасяване на финансовата система среща пречки във Вашингтон, а някога могъщи банки на Уолстрийт се обърнаха към Япония, за да гарантират бъдещето си. В същото време Федералният резерв на САЩ начело с Бен Бернанке (на снимката) отвори вратата за чуждите държавни фондове и частните корпорации за инвестиции в американската банкова система с надеждата, че ще осигурят така необходимия капитал на местните трезори.

Morgan Stanley обяви, че е съгласна да продаде 10-20% на най-голямата японска банка Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) в сделка, оценявана на 9 млрд. USD. Новината дойде часове след като Nomura, японска брокерска компания номер едно, потвърди, че купува операциите на фалиралата Lehman Brothers в Азия и преговаря за придобиване на част от бизнеса на трезора в Европа. Инвеститорите обаче са изплашени от бавния прогрес на преговорите по спасителния план, според който фонд със 700 млрд. USD ще изкупува проблемните активи. Те се притесняват, че планът няма да бъде приет от Конгреса и дори че може да не предотврати кредитната криза. До понеделник въпреки разразилата се буря на Уолстрийт миналата седмица доларът се държеше. Накрая обаче се поддаде на нестабилността на банковата система и страха от високата цена на спасителния план и изстреля нагоре цените на борсовите стоки.

Президентът Джордж Буш призова Конгресът да се погрижи планът да бъде съсредоточен единствено върху решаването на кризата на финансовите пазари. Но според запознати придвижването на плана е много бавно. Макар Белият дом да предупреди за евентуални тежки последици, ако планът не бъде приет до петък, депутатите, които разглеждат мерките, смятат, че работата им може да просрочи доста тази дата.

Демократи в Сената обсъждат плана, включващ затегнат контрол, различни предложения - да се позволи или да се изиска от правителството да взема дялове в компании, позволявайки на кредиторите да слагат кръст на лошите им ипотеки, да се намалят възнагражденията на банкови шефове, продаващи активи на държавния фонд. Г-7, групата на най-високо индустриализираните държави в света, приветства предприетите от САЩ извънредните мерки.

Но други страни не виждат непосредствена нужда да създадат техни собствени фондове за изкупуване на проблемни активи. Същевременно анализатори обръщат внимание, че скоростта, с която Morgan Stanley се обърна към Азия, за да си набави финансов ресурс, показва как бързо световните капитали изтичат от САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА