Last news in Fakti

29 Октомври, 2008 00:00 578 0

Сваляме данъци с кредит за жилище

  • кредит-
  • велчев-
  • вноска-
  • поясни-
  • при месечна вноска
По-малки данъци ще плащат младите семейства, които изплащат ипотечен кредит. Това e предвидено в разчетите на властта за бюджет 2009, обяви зам.- председателят на НДСВ Милен Велчев. Облекченията ще важат за хората със заем до 100 000 лв.

Семействата ще издължават лихвата на банките, но след това вноските по заемите им ще бъдат приспадани от облагаемия доход, поясни Велчев. Например, ако вноската ви по ипотечния кредит е 300 лв., ще спестите данъка от 10%, или 30 лв. При задължение по кредита от 400 лв. намалението на данъците е 40 лв. Така за цялата година от 12 месеца ще спестите 360 лв. при месечна вноска от 300 лв., и 480 лв. при месечна вноска от 400 лв. Така на практика държавата ще плаща една годишна вноска от жилищния кредит и ще опростява данъци колкото за една почерпка.

От предложението могат да се възползват само двойките с граждански брак и поне един от тях да е до 35-годишна възраст, припомни Велчев. Освен това парите трябва да отидат за покупка на основното жилище на двойката, а не за ваканционен апартамент например, поясни още той. Така държавата не само ще облекчи покупката на жилище, но ще помогне и на банките. През следващите 24 месеца всеки изтеглен ипотечен кредит ще е добре дошъл за тях заради финансовата криза, поясни още зам.-шефът на царистите.

Едва ли Еврокомисията ще ни разреши да опрощаваме корпоративния данък на големите инвеститори. Самият аз лобирах за тази мярка, но съм песимист, призна Велчев. От НДСВ обаче бяха категорични, че ще настояват пред коалиционните си партньори поскъпването на газа да се отложи за април следващата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА