Last news in Fakti

26 Декември, 2014 22:31 13 138 7

Още по-ниски лихви по ипотечни кредити в Чехия

  • лихва-
  • ипотечен кредит-
  • чехия

До 2.44% се понижиха през ноември лихвите по ипотечните кредити в Чехия. Това е най-ниското равнище за всички времена. Предишният исторически рекорд беше месец по-рано, когато лихвата беше на нива от 2.51%, съобщава CZ News Info по данни на Fincentrum.

„През ноември две големи банки направиха корекция на лихвените проценти по този продукт, което повлия и на понижение на средния размер на лихвата. В някои банки може да се получи без проблем ипотечен кредит с фиксирана лихва за първите пет години”, пояснява Йозеф Райдл, водещ анализатор във Fincentrum.

Икономистите смятат, че поради острата конкуренция сред банките, които се стремят да заемат по-голям пазарен дял, средната лихва по жилищните заеми ще продължи да се понижава. Към днешна дата за тези финансови институции доходността остава на второ място. Кога ще спре процеса на понижаване на лихвите е трудно да се прогнозира. Това зависи единствено от банките.

Независимо от ниските лихви, броят на отпуснатите ипотечни заеми през ноември отчита спад. Тогава са били дадени 7351 заема, което е с 373 броя по-малко в сравнение с октомври. Общата сума на отпуснатите кредити възлиза на 450.36 млн. USD. Това е с 12.37 млн. USD по-малко в сравнение с октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    2 1 Отговор
    Чехските банки се конкурират за привличане на клиента, а нашите в дружен картел - бой по канчето на клиента и лихвата 10%.

    Коментиран от #2

  • 2 Владислав Димитров

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    А в руските банки е още по солено :Приобретение готового жилья От 14% до 15% годовых
    Приобретение строящегося жилья От 14,5% до 15,75% годовых
    Ипотека для военных От 9,5% до 10,5% годовых
  • 3 Влади

    0 1 Отговор
    Адаш, а знаеш ли какъв е годишния процент на депозитите в русия?
    Започва от 20%

    Коментиран от #4

  • 4 Симеон Тасев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Влади":

    а надали
  • 5 tarkalan

    0 0 Отговор
    Не разбрах само, според теб това хубаво ли е?? :)
  • 6 1313

    0 0 Отговор
    чехите си запазиха всичко от социализма и го подобриха за разлика от нашите продажни политици които разрушиха всичко и го разпродадоха на безценица започна се от Костов та до днес без изключение .Нашите еврейски подлоги

    Коментиран от #7

  • 7 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "1313":

    чехите разрушиха ,най-важното връзката си със ссср.тва основно помогна да не настъпи разруха.става дума за начина им на мислене и не политиците са виновни за чешкия прогрес и българското фиаско ,а народа като цяло.