Last news in Fakti

16 Март, 2009 00:00 591 0

Норвегия инвестира $20 млрд. в бизнес имоти

  • фонда-
  • планира-
  • норвегия
Държавният фонд на Норвегия планира да започне да купува бизнес имоти през втората половина на годината, като начело в списъка е Великобритания, пише британският Telegraph.

Държавата е отделила еквивалента на 20 млрд. долара за инвестиции в имоти в идните години и планира да навлезе на пазара през 2009 г., въпреки че през първата половина на годината „изглежда си струва да се стои встрани", казва Ингве Слингщад, изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management, подразделението на централната банка на страната, което контролира фонда.

Government Pension Fund - Global, вече е най-големият европейски инвеститор в акции, но с времето планира да увеличи дела на вложенията си в акции до 60% от малко под 50% към края на 2008 г.

Фондът е създаден за управлението на богатството на Норвегия, след като е открит петрол в Северно море през 1969 г. Миналата година във фонда са постъпили рекордните 384 млрд. крони (40 млрд. паунда), след като цените на петрола достигнаха връх от над 147 долара за барел през лятото. От тях еквивалентът на 38 млрд. паунда са инвестирани в световните финансови пазари. Норвегия има отделен фонд, който инвестира на вътрешния пазар.

Въпреки рекордното вливане на пари 2008 година беше тежка за фонда. Той загуби 23% от инвестициите си и изтри целия ръст, който беше натрупал от навлизането си на финансовите пазари преди 12 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА