Last news in Fakti

23 Март, 2009 00:00 557 0

Информационна система бори имотните измами

  • система-
  • информационната-
  • информационната система
Очаква се единната информационна система между всички нотариуси да намали до минимум имотните измами. Преди дни в "Държавен вестник" беше публикувано изменение на Наредбата за архива на нотариуса.

Председателят на Съвета на нотариусите Димитър Танев вчера припомни, че информационната система задължава всеки нотариус да вкарва в сървъра на камарата извлечения от пълномощните, касаещи недвижими имоти, отказите, оттеглянията на пълномощните, завещанията, а впоследствие и други удостоверявания. Създаването на общ за всички в страната регистър на пълномощни и завещания бе одобрено от министъра на правосъдието Миглена Тачева. Така вече ще могат да се правят справки и да изчезне общественият страх от двойни и тройни продажби. Гражданинът ще заплаща таксата не на камарата, а на съответния нотариус. В момента тя е 1 лв., като за държавните учреждения е безплатна.

Танев коментира, че целта не е да се увеличат доходите на нотариусите, а правната сигурност. Факт е, че различни фирми са проявявали интерес към тази информационна система, но моето убеждение бе, че тя трябва да е собственост на Нотариалната камара, каза още той. Право на достъп за служебни справки от информационната система се предоставя на държавни органи, които имат правен интерес.

С измененията нотариусът въвежда или изпраща в електронен вид незабавно в информационната система на Нотариалната камара извлечение от пълномощно след едновременно удостоверяване на подпис, пълно описание на правата, условията и срока на упълномощаването и кратко описание на имота, както и редица други данни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА