Last news in Fakti

11 Май, 2009 00:00 489 0

Евтините имоти ще са в интернет след 2-3 месеца

  • изпълнители-
  • съдебните-
  • камарата-
  • много-
  • съдебните изпълнители
Евтините имоти, които се разпродават от съдебни изпълнители заради дългове на собствениците им, все още не са качени в интернет. Това ще стане най-късно до 2-3 месеца, заявиха вчера от Камарата на частните съдебни изпълнители. В началото на април шефът на организацията Георги Дичев обеща, че базата данни ще е в глобалната мрежа на 1 май.

"Все още не сме готови, но работим много усилено по софтуера. Всичко ще е готово най-късно до 2-3 месеца", заявиха вчера от камарата. В сайта на организацията (http://www.bcpea.org) ще има връзка към друг сайт, направен специално за имуществото, което е обявено за публична продан. В него ще има филтри за търсене по различни категории, например град, цена и др.

Инициативата е на добра воля от страна на камарата, защото съдебните изпълнители не са длъжни по закон да публикуват обявленията в интернет. В момента обявленията за ипотекирани жилища, ниви, автомобили и друго имущество, което подлежи на публична продан, фигурират единствено в канторите на съдебните изпълнители, в общините и в районните съдилища. Често бележките за търговете, които трябва да са окачени публично поне 1 месец, се отлепват с цел да бъдат прочетени от по-малко кандидати.

В момента законът задължава съдебните изпълнители да предложат имуществото на 50% от пазарната му цена, което понякога води до разпродажба на жилища на много ниски цени. Затова определени лица се опитват да пречат на разгласата на търговете и така се сдобиват със сгради и автомобили на изгодни цени.

В столицата например могат да се намерят обяви за прилични апартаменти за по 50 000 - 60 000 лв. Сред неудобствата на подобни покупки е фактът, че купувачът на такъв имот трябва да внесе цялата сумата в 7-дневен срок от спечелване на търга. Освен това много от жилищата са ипотекирани и в срок до 1 година предишният собственик може да обжалва сделката, разясниха експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА