Last news in Fakti

5 Януари, 2010 00:00 990 0

Откриха най-високата сграда в света

  • тайпе-
  • висока-
  • много-
  • сградата-
  • метра-
  • високата-
  • откриването-
  • света-
  • дубай-
  • тайпе 101-
  • най висока-
  • най високата-
  • разгъната застроена площ
С официална церемония пред 6000 подбрани гости вчера в Дубай бе открита официално най-високата сграда на планетата и един от най-мащабните проекти в Обединените арабски емирства.
Разгъната застроена площ - 334 000 кв. метра.
Грандиозният небостъргач Burj Dubai бе открит от емира на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, премиер на ОАЕ в рамките на тържествата по повод четвъртата годишнина от идването му на власт.

Строежът започва през септември 2004 г. и е част от по-мащабен строителен проект на обща стойност 20 млрд. долара. На него са работили 12 000 души. Кулата трябваше да бъде завършена в края на 2008 година, но редица трудности, включително и финансовата криза неколкократно отлагаха откриването й.

Супернебостъргачът има басейни на 43-ти и 76-и етаж, както и най-високо разположената джамия - на 158-и етаж. В сградата се намира първият в света хотел "Армани" със 160 стаи, чийто интериор е проектиран от едноименната модна къща.

С използваното стъкло може да се покрият 17 футболни игрища, а бетонът, излят на обекта, би стигнал за прокарване на път между Лондон и Неапол, изчислява британският вестник "Гардиън".

Проектът бе атакуван от защитници на човешките права, които разкриха лошо отношение към работниците - предимно гурбетчии от Пакистан, Индия и Бангладеш. На тях са плащани много ниски надници.

Природозащитниците също протестираха, тъй като според тях небостъргачът ще увеличи твърде много и без това големия въглероден отпечатък на емирството. Въпреки критиките обаче Бурж (кула на арабски) е архитектурно чудо. Очаква се и че кризата на имотния пазар няма да му се отрази много - почти всичките 1100 апартамента вече са продадени.

Очаква се около 2 млрд. души да проследят на живо откриването. Над 400 местни, регионални и международни медии ще предават спектакъла, който по думите на организаторите ще бъде много зрелищен.

Заснет е и кратък филм, който проследява реализацията на проекта - от създаването на концепцията до осъществяването му в реалността.

Показатели
Височина - 818 метра
Етажи – 164
Разгъната застроена площ - 334 000 кв. метра
Цена - 4,1 млрд. долара
Архитектурен проект - Skidmore, Owings and Merrill
Строител - Emaar Properties и още няколко компании
Burj Dubai разполага с най-бързите асансьори в света - те могат да развиват скорост до 18 м/сек
Разликата в околните температури на първия и последния етаж е 10 градуса
Сградата може да се вижда с невъоръжено око от 95 км
.Досегашният лидер беше в Тайван
Доскоро лидер сред небостъргачите бе Тайпе 101. Собствениците на сградата в столицата на некомунистическата част на Китай обявиха, че нямат опасения за бъдещето на тайванската забележителност, предаде ДПА.

"Ние гледаме на това (загубата на титлата) спокойно, тъй като е естествено да има по-високи сгради", посочи говорителят на Тайпе 101 Майкъл Лю. "Тайпе 101 е забележителност на Тайван и все още е известна в Азия, затова ще продължаваме да подобряваме операциите си и ще се опитаме да счупим други рекорди", добавя тайванецът.

"Целите ни за 2010 г. включват превръщането на Тайпе 101 в най-високата зелена сграда в света, която ще отговоря на всички изисквания за енергийна ефективност, ще отича печалби и ще привлича повече туристи", допълни той. Открита през 2004 г., Тайпе 101 е висока 508 метра и има 101 етажа над земята и пет под земята.

Тайпе 101 държеше три световни рекорда, присъдени от Съвета за високите сгради: най-висока до върха на структурата, най-висока до покрива и най-висока до последния обитаем етаж. През 2009 г. 80 процента от офис площите в сградата са отдадени под наем и е била посетена от 1,2 милиона туристи.

С откриването на небостъргача в Дубай най-високата структура, построена от човешка ръка - телевизионната кула на KVLY-TV, намираща се в американския щат Северна Дакота, също е надмината. Тя е с височина от 628,8 м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА