Last news in Fakti

1 Юни, 2009 00:00 1 010 0

Продават къщата музей на Каравелов в Румъния

  • букурещ-
  • каравелов-
  • зданието-
  • любен-
  • любен каравелов-
  • съобщиха наши сънародници
Къщата, в която е живял българският възрожденец и революционер Любен Каравелов в Букурещ и която в миналото е била музей, ще бъде продадена, съобщиха наши сънародници от румънската столица. По силата на закона за реституцията тя е върната на наследници на някогашните й собственици - търговци, и те вече са я обявили за продажба.

Зданието, в което някога се е помещавал Солаковият хан, е в окаяно състояние, гредоредът е прогнил и опасен, стените застрашават да паднат всеки момент, мебелите са разграбени, прозорците счупени, на места е избита и проядена дограмата. Сега само надраскана със спрей плоча на фасадата напомня, че на това място е живял Любен Каравелов. По думите на председателя на българското дружество в Букурещ проф. Лука Велчов зданието е започнало да се руши още преди близо половин век. Някога в него е била и печатницата на Каравелов, там той е издавал вестниците "Свобода" и "Независимост". През 80-те години е имало договореност с румънските власти в тази сграда да се построи български културен център, но след промените тази идея пропада. Тази година се отбелязват 175 години от раждането на Любен Каравелов.

Проф. Велчов разясни, че институтът по архитектура на Букурещ не разрешава зданието да бъде съборено. Новата сграда трябва да съхрани лицевата фасада.

Междувременно нашият свещеник Петър Тотев, който бе разжалван от поста настоятел на българския храм "Св. прор. Илия" в Букурещ, отслужи вчера литургия на улицата пред черквата ни в знак на протест срещу амбицията на митрополията на Мунтения и Добруджа да сложи ръка върху нашата светиня, да забрани службите на български език и да иска наем от 600 евро. Сградата е предоставена на БПЦ от бившия патриарх Юстиниан през 1954 г. безвъзмездно, съобщиха наши сънародници от църковната ни община там. Над 100 семейства с децата си се черкуваха вчера пред заключените врати на храма. Църковното настоятелство на българите в Букурещ е взело решение да заключи божия дом, за да осуети официалното въдворяване на румънския свещеник Габриел Григореску за настоятел, което трябва да се състои до дни. По мнението на богослови това е недвусмислен акт за отнемане на българската идентичност на черквата. Междувременно още преди да заеме поста официално, той изгони българския хор, който е съставен предимно от професионалисти и който пееше на църковно-славянски. Отец Григореску се готвел да сложи на негово място псалти, които да пеят само на румънски език.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА