Last news in Fakti

12 Юни, 2009 00:00 2 998 0

Обратният лизинг на имоти е ключ към оцеляване

  • лизинг-
  • финансиране-
  • имоти-
  • инструмент-
  • форма-
  • активи-
  • сравнение-
  • договора-
  • обратния-
  • лизингополучател-
  • средства-
  • обратния лизинг
На фона на сътресенията на дълговите и капиталовите пазари делът на корпоративните продажби с обратен лизинг (sale-and-lease back) е 21% от всички сделки с бизнес имоти в Европа през първата половина на 2008 г. Това сочат данните на CB Richard Ellis в подкрепа на все по-съществената роля, която този финансов инструмент играе на пазарите на имоти. В резултат стойността на този сектор достигна 14 млрд. EUR, като бе допълнително “повишена” от факта, че общият европейски пазар се е понижил почти наполовина през периода заради световната кредитна криза.

Специфика

Обратният лизинг е разновидност на финансовия. При този тип финансиране лизинговите дружества изкупуват вече придобитото оборудване или недвижим имот от собственика - лизингополучател, и му го отдават обратно на лизинг. Това превръща обратния лизинг във форма на финансиране, която би могла да освободи доста финансови средства за собственика на имот.

Приложение

При недвижимите имоти се прилага при вече построена и функционираща сграда (търговска, офисна, производствена, складова и пр.). Спецификата на обратния лизинг се изразява в съвпадението на лицето доставчик или производител и лизингополучателя. Особеното в тази сделка е, че едно лице (лизингополучател) встъпва в договорно правоотношение с друго лице (лизингодател) веднъж в качеството си на продавач по договора за покупко-продажба и втори път като лизингополучател (по договора за лизинг).

Плюсове

Ползите от тази форма на лизинг са отдавна установени на световния пазар. В днешно време тя е широко разпространена като средство да бъде освободена част от т.нар. собствен капитал на търговеца, представляваща най-често дълготрайни материални активи.

Възможност

Така получените средства от своя страна може да бъдат реинвестирани. Собственикът (доставчикът, респ. производителят) на активите, които са обект на обратния лизинг, е заинтересован да използва тази форма на финансиране, защото така ще получи в кратки срокове значителна сума. Обратният лизинг представлява инструмент, който придобива все по-голяма популярност в условията на ограничено кредитиране. Важно предимство на този инструмент е възможността дълготрайните материални активи да бъдат използвани в оборота, като равностойността, получена срещу тях, бъде вложена за инвестиционни цели или послужи за покриване на разходи, свързани с придобиването на тези активи.

Финансово

От финансова гледна точка лизингът има редица предимства при покупка на имот. Първото от тях е т.нар. финансиране по мярка - индивидуални схеми за всеки клиент и лизингов обект. Ниски са и изискванията за инвестиране на собствени средства (между 10 и 30%) при финансиране на строителство по схемата на лизинг. При сделки от типа на обратен финансов лизинг самоучастие (cash) не се изисква. Друг плюс е продължителността на договора - срокът на лизинга е по-дълъг в сравнение с банковия кредит - от 10 до 20 години.

Амортизации

В същото време активът остава в баланса на лизингополучателя и той отчита амортизационните отчисления като разход. И не на последно място трябва да споменем, че тъй като юридически собственик на обекта е лизинговата компания, се предлагат по-изгодни финансови параметри на лизинговото финансиране в сравнение с банковия кредит.

Алтернатива

Лизингът придобива все по-голяма популярност като алтернативна форма на финансиране. У нас той е по-популярен като инструмент за финансиране за автомобили, машини и съоръжения. Голям потенциал има лизинговото финансиране на имоти, което все още е слабо популярно в България - едва 7.2% от активите по нови договори за лизинг са в този сегмент. За сравнение - в Унгария делът на лизинга на имоти е 14%, в Румъния - около 10%, а в Италия достига близо 50%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА