15 Юли, 2009 00:00 704 1

Скандал за нова ски писта на Витоша

  • витоша
Скандали, ругатни и заплахи за бой между спортисти и еколози изпъстриха общественото обсъждане за построяване на модерен ски комплекс на Витоша вчера. Бурната дискусия за проекта на "Витоша ски" продължи над 3 часа. Над 150 души се нагъчкаха в зала 3 на НСА. Природозащитниците се усъмниха, че организаторите нарочно не са подбрали по-голямо помещение.

"Общата площ на съоръженията ще е 152 хектара, като над 15 км от тях ще са писти за ски и сноуборд", обясни проектантът архитект Емил Леков. Планират се и нови лифтове до хижа "Алеко", както и изграждане на 5 пречиствателни станции и канализация. 9000 души максимално ще могат да се използват от ски зоната, обясниха от "Витоша ски". Лифтовете пък ще извозват около 3000 души на час.

"При реализиране на този проект ще изсъхнат всички дърветата до новите лифтове и писти. Още през 1989 година беше забранено допълнителното застрояване в природния парк, за да се запази биологичното разнообразие", коментира проф. Иван Раев от БАН. Петко Бабукчиев от Планинската спасителна служба пък подчерта, че 158 души са пострадали на Витоша тази зима и е опасно да има нова писта в местността Стената.

Причината -морените по стръмния склон. Скиорите посрещнаха с ругатни тези забележки, а инвеститорите подчертаха, че проектът им е изцяло съобразен с плана за управление на Витоша. Идеята за модерния комплекс беше подкрепена от олимпийската шампионка Мария Гроздева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.