14 Октомври, 2021 12:45 13 171 29

В какво се превърна столичният булевард "Витоша"

  • витоша-
  • софия-
  • магазини-
  • заведения-
  • пазар-
  • имоти

Място за мода или за развлечения

В какво се превърна столичният булевард "Витоша" - 1
Снимка: М. Богданова

Пандемията съживи интересa към пазаруването на търговска улица. Възприеманите по-рано като слаби страни на търговските улици фрагментирана собственост, липса на централизирана координация и достъпността на обектите от среда (на открито, всъщност се превърнаха в техните силни страни.

Бул.“Витоша“ традиционно предизвиква противоречиви мнения през годините - дали се е утвърдила като място за пазаруване или за отдих и развлечение. Последните данни показват, че през първото полугодие на 2021 г. доминиращата категория на база наети площи продължава да бъде мода. Трябва да се отбележи, че кафенетата и ресторанти представляват по-голямата част от новооткритите площи (53%). Като резултат, секторът на заведенията постепенно настига категорията мода.

Наемните нива за магазин от 100 кв.м на булевард "Витоша" към края на първото полугодие на 2021 г. остават 50 евро на кв.м на месец.

Главните търговски улици в София са доказали своята устойчивост през последните години и се очаква тази тенденция да продължи. Съживен интерес има от търговци в различни категории като спорт, козметика, книжарници и магазини за дома. Големите вериги продължават да търсят по-голяма близост до клиентите си и откриването на обект на главна улица ще бъде сред приоритетите им.

Повече информация за търговските улици: „Съборна“, „Граф Игнатиев“ и „Солунска“ можете да намерите в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горски

    77 13 Отговор
    В това което е бил винаги: една миризлива дупка

    Коментиран от #25

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Истински столичанин

    42 37 Отговор
    Истинската столица на България е Велико Търново.

    Коментиран от #7

  • 4 w4ftew4

    90 5 Отговор
    Чудно ми е как покриват само наема? Предполагам перат пари.
  • 5 Буко Баламата

    79 7 Отговор
    Всеки трети магазин е празен бе льольовци.
  • 6 реалист

    35 9 Отговор
    Капъла 4арши , на нищо друго !
  • 7 Столичанин

    34 15 Отговор

    До коментар #3 от "Истински столичанин":

    Да не си мислиш ,че Софиянци умират от кеф София да бъде столица,нека Велико Търново да си бъде.

    Коментиран от #9

  • 8 2121

    64 8 Отговор
    Вече, 30 години,се опорочава емблемата на София.Превърнаха го такива като мошеника Иван Костов и предателя Бойко М. Борисов,в кучкарник.Вмето широк булевард,Витоша е свърталище на дрогирани и пияници.И това в центъра на София.За крайните,цигански квартали,коментар не е необходим.

    Коментиран от #10

  • 9 Шопски сбироток

    22 27 Отговор

    До коментар #7 от "Столичанин":

    Абе вие софиянците за отделна нация ли се имате?

    Коментиран от #15, #26

  • 10 2525

    15 39 Отговор

    До коментар #8 от "2121":

    Тъп...ако, Иван Костов от 20 години не е на политическата сцена. Докога ще си оправдавате всички простотии с него. Явно мафията продължава да се страхува от Иван Костов.

    Коментиран от #16

  • 11 Народ

    20 1 Отговор
    10 коментара и никой не обърна внимание на заглавието! Превръна или превърна! Няма ли редактори, които да прочетат поне заглавието на подопечните им статии. Срамота!!!!
  • 12 Сатъра на Хана

    17 1 Отговор
    И КАКВА Е ИНИЦИАТИВАТА ДА СЕ КАЧИШ НА КОЛАТА И ДА СЛЕЗЕШ ОТ МАХАЛАТА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ?
  • 13 Сноб

    27 6 Отговор
    Софийското жителство е наложително,другарки и другари с граждански амбиции....
  • 14 Софиянец

    55 6 Отговор
    Булевардът се превърна в стъргалото или мекдана на едно турско село. Пълна цигания и мизерия, просяци, пияни, аквариуми, човек не може да мине между масите. Отделно ремонтът който е без всякакъв вкус и визия, жълти гнусни плочки, шарения. До това ни доведе управлението на самоковската дружинна и шайката на ГЕРБ. Оставката е задължителна.
  • 15 звлнм

    26 8 Отговор

    До коментар #9 от "Шопски сбироток":

    Питай не истинските софиянци, а тези, които надойдоха в София. Не ги упрекваме, не са напуснали домовете си от добро! Но кореняците-софиянци - разбирай шопите, не намират нищо добро в това, София да е пълна с всекаква гмеч. Има много умни и образовани хора от провинцията, но масата е ...... Така че, местете столицата другаде, НО НЕ и Велико Търново, защото ще съсипят най-красивия град на България. Болярите НЕ заслужват такава разруха.

    Коментиран от #19, #20

  • 16 hmlp

    23 9 Отговор

    До коментар #10 от "2525":

    Белите, които мавърът от драгалевци направи на народа ни ще държат влага още 50 години. Тоя е за
  • 17 селско стъргало

    27 0 Отговор
    ПРЕВЪРНА СЕ В "СЕЛСКОТО СТЪРГАЛО", КЪДЕТО ВСЕКИ ДЕН НОСТАЛГИЧНО НАСТРОЕНИ "СОФИЯНЦИ В ПОВЕЧЕ" ПРИСТИГАТ С МЕТРОТО ОТ "СПАЛНИТЕ" МЛАДОСТ, НАДЕЖДА, ЛЮЛИН И ОБЕЛЯ ЗА ДА ЛЮПЯТ СЕМКИ, ЯДАТ В ДВИЖЕНИЕ ПАРЧЕТА ПИЦА С ПЛАСТМАСОВИ БУТИЛКИ БИРА РАЗХОЖДАЙКИ СЕ В АДСКАТА ГМЕЖ ОТ СОЦИАНО СЛАБИ "ТУРИСТИ" И ПРОСЯЦИ, И ИМ Е ЕДНО МИЛО, КОМФОРТНО В МРЪСОТИЯТА...
  • 18 перачници май

    14 1 Отговор
    Всичко там май е " перачници" и място за снабдяване с разни "есенции" ....иначе няма как да издържат на наемите, особено след като бяха затворени толкова време? Явно оня "дългокоско мазен" затова драпа ПОНЕ ДА СТОЯТ ОТВОРЕНИ, та да оправдават "прането" с едни КОЛОСАЛНИ КОНСУМАЦИИ в тая отврат, наречена пешеходна зона...За оная с гълъбите и заразите от ла.ната им около масите за храна в съседство няма нужда да се говори- просията е престъпление йама тя прибира хиляди на ден СРЕЩУ СЪДЕБНА ПАЛАТА И НИКОЙ НЕ Я МЪРДА ОТТАМ! Да не говорим , че заразява децата с болести от тези гълъби!
  • 19 Ганьо Простия

    8 13 Отговор

    До коментар #15 от "звлнм":

    Абе лольо,”прекрасната” ти София знаеш ли какво ще е без провинцията?Още по-голямо блато,те градове като Берлин,Ню Йорк,Лондон и Париж са само с “кореняци”,яростно си пазят градовете
  • 20 Аец белен

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "звлнм":

    софийското поле е смешна картофена нивичка сравнение с дунавската равнина.. виж там може индустрия и земделие да се създаде,ще се разширят градовете и ще има милиони работни места,за целият български народ.
  • 21 Софиянец бивш

    11 4 Отговор
    Защо в София, всеки областен град е 3 пъти по добро място за живеене или гледане на деца. Продадох панел в София и за същите пари си купих обзаведен ново строителство в Благоевград.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДимДар

    7 1 Отговор
    Бул.Витоша се превърна в място за преминаване на тинейджъри,селяни и даже и араби.По заведенията висят едни на по една салата по 2 часа.
    Други викат по масите като на полето.Всичкия персонал по заведенията са от провинцията.Храната стана безобразна за цената си.Хубавата бира и изчезна.Хората с пари и от центъра се изместиха към солнска и пл. Славейков до народния театър.Също и към заведенията под Витоша.

    Коментиран от #24

  • 24 ДарДим

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "ДимДар":

    Пълни глупости. В София и България винаги е било мизерия, не разбирам напъните на шепа комплексирани селяни да се покажат като нещо повече от останалите селяни. Но кой знае от какъв знатен овчарски род си.

    Коментиран от #27

  • 25 червенодер

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Горски":

    Нещо май завиждаш, а горски ? Гроздето е кисело. Прави се спокойно на партизанин. Зарий се у шумата и чакай да дойде армията на червените боклуци, за да ви качи това комунистите отново на власт, щото по нормален начин не можете. Тогава София ще ти харесва.
  • 26 Милиционер

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "Шопски сбироток":

    Може да не сме отделна нация, но сме 1/3-то от нея на едно място. Колкото до Велико Търново нямам нищо против. Гнидата Радев да се премести там, и всеки ден някакви да крещягт нещо под прозорците му. Разникте наркотизирани протестъри да освинят Царевец, защото някой не им харесва или времето е студено. Само не ми е ясно тия като се изтърсят в Търново, къде ще отидат търновци - в реката или по чукарите на около. И с летището ще е малко трудно, но поне след 100 години могат да имат и метро с днешното правителство.
  • 27 Олег

    4 6 Отговор

    До коментар #24 от "ДарДим":

    Къде е мизерия бе ? От кога не си бил в София ? Мизерията е в махалите с цигани и разни отрепки дошли да живеят от проституция. Мизерия беще едно време, когато хората си изсипваха сгурията на улицата за да не се хлъзгат и пред "свободните магазини" имаше опашки за портокали и банани. Като наближеше 1-ви май или 9 септември, правеха бригади за да могат хората безплатгно да лъснат столицата. Така, че ...супата .
  • 28 Гошо

    0 0 Отговор
    Бул.“Витоша“ традиционно предизвиква противоречиви мнения през годините - дали се е утвърдила като място за пазаруване или за отдих и развлечение
    Бре че щекотлив въпрос ,мира не дава на хората Цял ден спорят Витошка ,търговска улица ли е или ресторантска Спорят хората и даже и в къщи спорят, едната част от семейството така ,другата онака Абе сън не ги хваща
  • 29 Софиянчето

    0 1 Отговор
    За съжаление много от провинцялистите опростачиха София със селския си манталитет.Задължително връщане на жителството.