Last news in Fakti

2 Септември, 2009 00:00 729 0

В ГЕРБ предпочетоха инвеститорите пред горите

  • заменените-
  • строи-
  • които-
  • димитров-
  • вчера-
  • горите-
  • заменените гори
Обещанията на ГЕРБ да спаси част от заменените гори, като спре строежите в тях, започнаха да се пропукват. Парламентарната комисия по земеделие гласува вчера извънредно решение, с което се спира изключването на такива масиви от горския фонд, но само временно. От дебатите стана ясно, че дори когато забраната бъде вкарана в закона и стане постоянна, тя няма да бъде пълна и ще отвори доста вратички за хората, които взеха апетитни държавни гори чрез заменки.

Временен мораториум за строежи бе наложен преди месец със заповед на новия председател на Държавната агенция по горите Георги Костов. Още в изборната нощ Бойко Борисов каза, че ГЕРБ ще забрани да се строи в заменените гори, а новият земеделски министър Мирослав Найденов по-късно нарече заменените гори "бутикови", защото новите им собственици щели да си ги държат, но нямало да могат да строят в тях.

Вчерашното решение на комисията за временна забрана бе внесено от депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който е сред хората, облагодетелствани от три сделки за замяна на гори. Той пропусна да спомене този факт пред колегите си и да си направи отвод като заинтересовано лице.

Според Димитров до два месеца в Закона за горите ще има поправки, които ще забранят завинаги в заменените гори да се строи, но с редица изключения. Бъдещите изменения, например, нямало да спрат вложенията на "добросъвестни инвеститори" в инфраструктурата, възобновяемите източници и други подобни.

"С новия закон ще се регламентира точно какво може и какво не може да се изключва от горския фонд. Например - няма да се пипат масиви, които са в защитени територии на европейската мрежа НАТУРА, които са част от национални природни паркове или в някои райони по Черноморието, където има ценни дървесни и животински видове", посочи Димитров. И в момента НАТУРА и парковете са сред защитените територии и от тях не могат да се изключват гори, за да се строи върху тях.

Шефът на аграрната комисия Десислава Танева (ГЕРБ) допълни: "Не искаме да попречим на стартиралите инвестиции, особено на добросъвестните инвеститори, и то по време на криза. Справедливостта трябва да се разглежда не само от призмата на обществените очаквания, но и на инвеститорите". На същото мнение бе и депутатът от БСП и бивш зам. строителен министър Димчо Михалевски, който призова колегите си да "не робуват на моментни решения" и припомни силно намалелите преки инвестиции в строителството. Не е ясно обаче по какви критерии ще се определя дали един инвеститор е добросъвестен, за да му се разреши да строи.

Временният мораториум вчера бе подкрепен от всички депутати с изключение на ДПС.

От Държавната агенция по горите не бяха подготвени вчера да кажат каква част от заменените 33 000 дка вече са застроени. Преди седмици горският шеф доц. Георги Костов твърдеше, че са застроени поне половината от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА