18 Ноември, 2009 00:00 505 0

14 дни умуват за вилата и колата в брачния договор

  • брака-
  • режим-
  • съпрузите-
  • време-
  • придобитото-
  • кодекс-
  • семеен-
  • семеен кодекс-
  • новият семеен кодекс
Младите българи все още не са склонни да сключват брачни договори. 17 Ноември, 2009 Едва 17 брачни договора са вписани в Регистъра на имуществените отношения в София, след като на 1 октомври влезе в сила новият Семеен кодекс, съобщиха вчера от Агенцията по вписванията. Председателят на Нотариалната камара Димитър Танев коментира, че в началото на следващата година ще може да се разбере дали българите ще приемат или ще зачеркнат брачните договори. Само подготовката за сключване на подобен документ отнема около две седмици, посочи юристът. Новият Семеен кодекс установява три режима на имуществени отношения - режим на общност на придобитото през време на брака, на разделност и договорен режим. При първия брачен режим съпружеската имуществена общност обхваща само вещните права, така както бяха уредени досега. Според чл. 22, ал. 3 на новия Семеен кодекс вещните права, придобити от съпруга - едноличен търговец, за упражняване на търговската му дейност и включени във фирмата му са негова собственост.

Режимът на разделност

дава възможност на всеки един от съпрузите да бъде собственик на придобитото по време на брака. В случая общата собственост се третира като част от неговото лично имущество. Брачен договор могат да подпишат и съпрузите при заварени бракове, сключени преди 1 октомври. Той обаче сдържа клаузи само за придобитото

преди брака и по време на брака имущество,

начините на управление и разпореждане със семейното жилище, участието на съпрузите в разходите и задълженията, имуществените последици при развод, издръжката на съпрузите по време на брака, както и при развод, и издръжката на децата от брака. Независимо от избрания режим договорът трябва да се регистрира в централен електронен регистър, обясниха експерти. Изборът на имущественобрачен режим се вписва в акта за сключване на граждански брак и в публичен регистър. Така се дават гаранции и се защитават интересите на съпрузите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА