Last news in Fakti

19 Ноември, 2009 00:00 582 0

Плащаме имот само по банков път

  • министър-
  • обясни-
  • попова
Сделките за покупко-продажба на недвижими имоти ще се плащат само по банков път, съобщи правосъдният министър Маргарита Попова. Това е предвидено в одобрения проект за изменение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност, утвърдени от правителството.

Прозрачност

Целта на промените са възмездните сделки да станат прозрачни, обясни Попова. Тази мярка беше препоръчана в доклада на ЕС през лятото, посочи тя.

Ползи

Промените ще заставят хората да декларират реалната цена на имотите, заяви правосъдният министър. По думите й сега се посочват фиктивни суми с цел укриване на данъци и такси. Когато плащането минава по банков път, ще се повишат и приходите в общините, обясни тя.

С новите изисквания ще се подобрят и позициите на търговските банки, защото те ще оперират с повече пари, заяви Попова. По думите й сделките с имоти няма да се оскъпят.

Възможност
Според правосъдния министър промените ще допринесат и за намаляване на лихвите по кредитите. Финансовият министър Симеон Дянков подкрепи тази теза. За да се постигне целта - по-ниски лихви, трябва да се направят още много промени, посочи Дянков. До седмица ще има още една среща с банкерите и ще приемем окончателните решения, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА