Last news in Fakti

20 Ноември, 2009 00:00 476 0

САЩ ни консултират в отнемането на престъпно имущество

  • конфискация-
  • клетва-
  • наказателно-
  • възможно-
  • наказателно дело
В САЩ много често конфискуват имущество, придобито по престъпен начин, и за месец, разказа вчера високопоставен източник от американското министерство на правосъдието, който помага на българската прокуратура.

Ако е заловен трафикант на наркотици, е напълно възможно за този кратък срок той да се прости с всички пари, които бъдат открити в него. Може да се конфискува и луксозният автомобил, с който се е придвижвал, защото съдът приема, че е ползван за търговия с наркотици. "Възможно е дори да не му образуваме наказателно дело, защото с конфискацията го вадим "от бизнеса", което е важното", разказа още магистратът. Ако нароченият обжалва отнемането, тогава е длъжен под клетва да каже от къде му е имуществото. Ако излъже, следва наказателно дело и затвор за лъжесвидетелстване. Наскоро имало подобен случай за наркотрафикант, от когото са конфискувани 100 000 долара. Той обжалвал с твърдението, че парите му били дадени назаем, за да открие бакалия. Веднага бил принуден под клетва да потвърди казаното. В същата ситуация се озовал и човекът, за когото трафикантът твърдял, че му дал парите. Той отказал клетва и разкрил, че твърдението е лъжа.

За да има в България конфискация, е задължително не само да е образувано наказателно дело, но и то да е приключило с влязла в сила присъда на три инстанции. После следва производство по конфискация по т.нар. закон "Петканов", което е на още 3 инстанции.

В САЩ е напълно възможно да се конфискува и т.нар. необяснимо богатство. Ако прокуратурата не може да докаже, че доходите са от престъпление, лицето се дава на данъчните. Има специални данъчни съдилища, пред които се предявяват исковете за конфискация. Отнемат се не само скритите данъци, но и наказателни лихви и глоби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА