29 Януари, 2019 19:16 3 472 7

Ръст на конфискуваните от КПКОНПИ имоти

  • кпконпи-
  • имоти-
  • конфискация-
  • корупция

Приходите от продажбата им за 2018 г. са 6.6 млн. лв.

Ръст на конфискуваните от КПКОНПИ имоти - 1
Снимка: БГНЕС

Приходите в бюджета за миналата година от продадени имоти, които са били конфискувани от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) са нараснали и са на стойност 6 603 000 лв. От НАП отчитат ръст на конфискуваните от комисията „Антикорупция” имоти. През 2015 г. от всички извършени конфискации от Комисията 31% са били под формата на недвижими имоти. За 2016-а този дял нараства до 40%, а през 2017-а те са вече 55%.

Най-скъпият продаден имот е хотел „Танне” в зимния ни курорт Банско. За него държавата е взела 3 189 799 лв. Имотът е отнет в полза на държавата през 2017 г. от германския гражданин Манфред Дийл. Другият най-скъп имот, който е успяла да продаде държавата е на стойност 907 000 лв. Става въпрос за 5-етажна сграда на територията на община Несебър. Тя е отнета през 2014 г. от сириеца Талеб Сабуни, който е с присъда за изнудване. За 507 940 лв. са продадени четири от имотите, отнети през 2017 г. от Веселин Наковски осъден за рекет.

През миналата година са продадени имоти, които са отнети от КПКОНПИ със съдебни решения в периода 2010-2017 гг.

От КПКОНПИ смятат, че конфискуването на имоти няма особено превантивен ефект и смятат, че е необходимо да се създаде механизъм, чрез който въпросните имоти да бъдат полезни на обществото. „Отчитайки слабия превантивен ефект на разпореждането с отнето имущество чрез продажба, КПКОНПИ стартира консултации с представители на неправителствения сектор и институциите, за да се създаде работещ механизъм, така че отнети в полза на държавата имоти да се предоставят за обществени нужди", казват от Комисията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРейчо

    39 2 Отговор
    С тези 6 жалки милиона КПКОНПИ не може да си покрие собствения бюджет и разходи !!!!!!!!!! Лапачи и слуги на мафията !!!!
  • 2 001

    30 4 Отговор
    Добър бизнес, измисляш си обвинение, осъждаш човека и му вземаш имотите.
  • 3 смях в залата

    34 3 Отговор
    Кога ще отнемете апартаментите на цветанов....закупени с пари на ,,даскал по физическо ....
  • 4 Да заповядат в гр. Дулово

    21 2 Отговор
    Циганите да кажат от къде са парите за тези палати и коли за по 100 хиляди .
    От измами или от радикални ислямисти .
  • 5 леле мале

    16 0 Отговор
    Предизборен прах в очите на фона на ширеща се циганска престъпност и посегателства над намаляващите българи. Ще четете още подобни статии в близките три месеца и после ... четири години тишина в ефира...
  • 6 Василка

    13 0 Отговор
    На ромските барони да им заемат имоти за милиони...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.