26 Ноември, 2009 00:00 813 0

Чистят плажа от соцреликви

  • незаконни-
  • всички-
  • стената-
  • събарянето-
  • бъдат-
  • уточни-
  • петрова-
  • шефката-
  • обаче-
  • управител-
  • плажа-
  • незаконно-
  • централния-
  • закона-
  • симеонов-
  • инж ангелина петрова-
  • управител данчо симеонов
Показна акция, която да послужи за урок на други мераклии да прекрачат закона и да строят на плажа безнаказано, проведоха през последните два дни служители от ДНСК и Областната управа във Варна. Първа падна стена на бившия чалга клуб "Планета Пайнер", незаконно вдигната без разрешение насред Централния плаж. Събарянето, извършено от багер на фирма "Хидрострой", струваше на данъкоплатците 936 лева. Въпреки че за всички в града е ясно къде се намира стената и кое заведение обслужва, по думите на областния управител Данчо Симеонов вдигането й било дело на неизвестен извършител. Ето защо на никого още не е съставен акт за нарушението. Симеонов обаче обеща мистериозните строители да бъдат издирени, за да им връчат сметката за направените разходи.

Акцията е по-скоро за урок на всички останали с мераци да прекрачат закона. "Плажът е изключително държавна собственост и никой няма право да гради и да се разполага по него без необходимите разрешения. Имаме решение, което Районната дирекция за строителен контрол ни е представило, и ние трябва да организираме събарянето. Другата седмица ще правим още такива акции, така че заповядайте", каза лаконично областният управител. След премахването на стената заведението остава разграден двор за всички. Почистването на отпадъците от разрушаването обаче не влиза в задълженията на държавната администрация, която прехвърли топката към общината.Вчера падна и втори незаконно построен обект, този път на плажа в квартал "Аспарухово".

По време на събарянето стана ясно, че стената на Централния варненски плаж и тоалетната в "Аспарухово" са строени по времето на Тато. Това съобщи Андрей Василев, шеф на фирмата - концесионер на плажа "Лазурен бряг 91". Тоалетната функционирала от 60-те години насам. Била поддържана и почиствана всяко лято за активния туристически сезон. Нямала обаче никакви документи и затова следвало да бъде съборена, добави областният управител Данчо Симеонов. От фирмата концесионер заявиха, че са обжалвали, но без успех. Заедно с двете изключително незаконни постройки е бутнат и бивш здравен пункт на Централния плаж до Ролбата, който е пак от време на соца.

Според шефката на РДНСК инж. Ангелина Петрова пред закона всички са равни, независимо дали става въпрос за стена или сграда. Миналата година влезе в сила Законът за устройство на Черноморското крайбрежие. Там са заложени процедури, според които незаконните строежи на площадки, душове, огради и преграждения трябваше да бъдат премахнати от самите извършители в едномесечен срок. Ако не ги премахнат, държавата се намесва и констатира нарушенията. Установили сме 70 такива незаконни постройки. В случая ние считаме за строеж само оградата. Другото са декори. Процедурата е дълга, защото първо се констатира, после заповедите се обжалват. И ако няма доброволно събаряне, следва принудително, както в случая със стената на "Планета Пайнер", обясни Петрова.

От страх за големи санкции собственик на незаконен хотел пък сам започнал събарянето му преди броени дни. Сградата се намира в курортния комплекс "Чайка" край Златни пясъци. Обектът е изграден напълно незаконно, направо върху земя от горския фонд. Справка за хотела сочи, че незаконният туристически обект има дори 3 звезди, а в рекламата му е посочено, че е напълно обновен през 2002 г.

Общият брой на всички незаконни обекти от Кранево до Бяла е 70, уточни шефката на Регионалната дирекция по национален строителен контрол във Варна. 5 незаконни сгради и съоръжения вече са съборени доброволно, а през сезона във Варненска област са премахнати други 50 незаконни строежа, уточни инж. Ангелина Петрова. За 59 от нарушенията в момента върви съдебна процедура. До края на годината предстои да бъдат принудително съборени още 6 незаконни обекта, вдигнати по плажната ивица в областта. Има и по-големи обекти, увери шефката от РДНСК, като уточни, че в списъка за премахване има и жилищни сгради.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА