Last news in Fakti

4 Декември, 2009 00:00 487 0

Премиерът отрезви народа за лихвите

  • лихвите-
  • дянков-
  • борисов-
  • вчера-
  • симеон-
  • симеон дянков
Симеон Дянков не обясни вчера, защо лихвите няма да паднат от началото на декември, както обеща преди два месеца. След първоначалния ентусиазъм за бързо сваляне на лихвите по кредитите, с който премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков заразиха обществото през последните седмици, вчера държавните мъже се изказаха значително по-трезво по темата. Това стана след срещата на Борисов и Дянков с управителя на БНБ Иван Искров. От думите на премиера се разбра, че процентите ще падат, но постепенно и резки движения няма да има.

"Има лек спад на лихвените проценти. Но това е много консервативна система, трябва да се действа много внимателно, с метода на убеждението, с ежедневни разговори, с цифри, и постепенно да намаляваме лихвите. Всяко рязко движение не е добро", заяви Борисов. В края на октомври Симеон Дянков заяви, че в началото на декември очаква лихвите да паднат с до 3%, но вчера не коментира защо това още не е факт. Според финансисти лихвите ще вървят надолу, но по-бавно от очакваното и това не е въпрос на 1-2 месеца.

"Нямам основание да не вярвам на хората, които са до мен. И Дянков, и Искров, и всички от борда на БНБ заслужават похвала, защото в България действително не се състоя финансова криза, която да удари спестяванията на хората", подчерта премиерът. Той увери, че фискалният резерв остава в централната банка. "Той си е тук, няма къде да ходи", категоричен бе Борисов. Управителят на БНБ пък съобщи, че валутата, която гарантира борда в България, вече осигурява покритие на лева в размер на 211%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА