Last news in Fakti

14 Декември, 2009 00:00 523 0

Едва 1.3% от новите семейства сключват брачен договор

  • документ-
  • агенцията
Много малка част от новите семейства решават да се възползват от възможността да сключат брачен договор, която Семейният кодекс им даде след 1 октомври. Това показва статистиката на Агенцията по вписванията. От регистрираните общо 3825 брака до 8 декември, едва 53 двойки са избрали да подпишат договор за имуществените си отношения. 88 нови двойки са се възползвали от другата възможност в семейното право и са декларирали режим на разделност, т.е. всеки от съпрузите ще придобива имущество за себе си. Останалите 3684 семейства ще са в режим на съпружеска имуществена общност, което означава, че и двамата имат равно от придобитото по време на съвместния им живот.

И.д. шефът на агенцията Анастас Георгиев обясни пред "Сега", че досега на гише са издадени 4378 удостоверения за режима на отношенията. Този документ трябва при сделки с имоти и струва 10 лв.

Брачните договори се подписват пред нотариус. Оригинал остава при нотариуса и при съпрузите. Ако мъжът и жената вече имат брак и решат да уредят взаимоотношенията за голямо имущество, възможно е това да им струва до няколко хиляди лева. Цената ще е в зависимост от размера на собствеността.

В брачния регистър се вписва само наличието на такъв документ. От 1 октомври преди сключването на граждански брак младоженците попълват и документ, с който избират режима. Този документ се праща от длъжностното лице по гражданско състояние в Агенцията по вписванията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА