Last news in Fakti

22 Януари, 2010 00:00 605 0

Световната банка не изключва повторен срив на икономиката

  • световната-
  • банка-
  • икономика-
  • световната банка
Започналото съвземане на глобалната икономика е много крехко и светът още не е застрахован от повторен срив. Това става ясно от публикувания вчера доклад на Световната банка "Глобални икономически перспективи 2010".

Острата фаза на финансовата криза отмина и е в ход икономическо възстановяване. То обаче е много крехко и вероятно ще се забави през втората половина на 2010 г., когато утихне ефектът на фискалните и монетарните стимули, пишат експертите от международната институция. Всъщност растежът на промишленото производство вече започна да се забавя, поради което се очаква безработицата да остане висока още доста години.

Никой не може да гарантира, че през 2011 г. растежът няма да продължи да се забавя, което ще тласне световната икономика отново надолу, посочват още от Световната банка. Има и позитивна прогноза за по-бързо възстановяване, но това ще стане само ако монетарните стимули в богатите държави започнат да изтеглят икономиката от блатото.

Основният сценарий на Световната банка е глобалната икономика да регистрира 2.7% ръст тази година и 3.2% през 2011 г. след спада от минус 2.2% през миналата. Развиващите се страни ще имат растеж от 5.2% през 2010 г., докато богатите държави ще продължат да страдат и ще нараснат с едва около 1.8% през 2010 г. За сравнение прогнозата за България е за спад на БВП в рамките на около 2% или при по-добър вариант - за нулев ръст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА