Last news in Fakti

12 Март, 2010 00:00 603 0

Държавата може да поеме 40% от парите по саниране

  • павлова-
  • финансиране-
  • собствениците-
  • развитие“-
  • „регионално-
  • „регионално развитие“
До 40% да бъде безвъзмездното финансиране по ОП „Регионално развитие“ по проекти за саниране на частни сгради, ще настоява пред ЕК зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя откри вчера конференцията за устойчиво строителство и енергийна ефективност BuildinGreen. Тази кауза обаче е трудно постижима, предупреди Павлова. Затова целта, която сме си поставили за момента, е да увеличим поне на 20% безвъзмездното финансиране.

„Първоначалната идея беше да се отпускат средства в рамките на 15 на сто от стойността на проекта за цялостно саниране на сграда, но анализите показаха, че толкова малко средства няма да мотивират собствениците“, обясни Павлова. Тя допълни, че основната цел е да се намери такъв механизъм за финансиране, при който частните собственици да се стимулират сами да дадат останалата част от парите.100 млн. лв. са предвидени по ОП „Регионално развитие“ за обновяване на жилищни сгради. За част от средствата ще могат да кандидатстват и общините, които искат да санират общински жилища. С еврофинансирането ще се подпомага обновяването единствено на общите части. Допустимите разходи включват изолация на покриви, подмяна на щрангове, газификация и др.

Очаква се схемата за обновяване на жилищни блокове по програма „Регионално развитие“ да стартира в началото на 2011 г.

“За стимулиране на частните собственици да обновят домовете си, в момента се обмисля и промяна в Закона за управление на етажната собственост, която ще отмени изискването за 100% съгласие на собствениците при сдружаване“, уточни още Павлова. Обсъждат се вариантите сдружаването да става с две- трети или три-четвърти от собствениците.

Според действащото законодателство само сдружение на собствениците може да кандидатства за получаване на кредит или с проект по програма за европейско финансиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА